Zdroj: lidovky.cz

Soudit někoho podle skutků jeho předků dokáže jen vůl.

Proto je zajímavé poslední vystoupení Václava Klause mladšího. Obvinil manželku Karla Schwarzenberga z toho, že pochází z nacistické rodiny. Jak sakra může pedagog soudit lidi podle činů rodičů? A není Klaus mladší podle této logiky vlastně zkompromitovaný činy jeho otce?

Odpovědnost neseme jen za sebe, své děti, dokud je nevychováme do dospělosti, a své psy. Za ostatní lidi – včetně životních partnerů – nemůžeme, ale s těmi se, když se podivně vybarví, můžeme rozvést. S rodiči ne. A nikdo, ani děti Josefa Goeblse, nenese vinu za činy svých rodičů. Josef Goebbels s ženou na konci války – protože si mysleli opak – své děti sami zabili. Ukazuje se, že známý český pedagog Václav Klaus mladší si myslí totéž co válečný zločinec Goebbels. Totiž to, že děti jsou zodpovědné za činy svých rodičů.

“Je celkem nabíledni, že tatínek možné budoucí první dámy byl nacista ve smyslu aktivní nacista. Účastník zavraždění rakouského kancléře například. Pan Schwarzenberg se k tomu má vyjádřit, média to mají hrát”, řekl Klaus mladší MF Dnes.

Klausův výrok ukazuje, že chápe vinu jako dědičně přenosnou nemoc, která se přenáší z rodičů na děti. Zdůrazňuje věci, o kterých prostě slušný člověk mlčí. Obsahy, o kterých mi chodí články od největší žumpy české novinařiny, od člověka, kterého nemohu ani jmenovat, abych si nepozvracel klávesnici. Do Reflexu může kdykoliv přijít dopis: “Je celkem nabíledni, že tatínek JXD (člověka, který významně ovlivňuje svými texty veřejnost) byl agent StB a matka JXD vysokoškolská docentka marxismu – leninismu, to jest – oba komunisté ve smyslu aktivní pachatelé komunistické zvůle. JXD se k tomu má vyjádřit, média to mají hrát.” Reflex by ten dopis neotiskl, a taky není proč. Proč bych se měl vyjadřovat k tomu, že moji rodiče v době, kdy jsem ještě nebyl na světě, mravně selhali? Proč se má Schwarzenberg vyjadřovat k tomu, že selhal jeho tchán v době, kdy bylo knížeti pět let? A proč se (kromě neonacistických serverů) k této skutečnosti mají vyjadřovat media? Mají se také vyjadřovat a – u těch, kteří se k tomu sami hrdě nehlásí – zdůrazňovat, že některý z prezidentských kandidátů je židovského původu? Pan Klaus jr. však považuje za nutné zdůraznit, že někdo měl tchána nácka.

V životě jsem za své rodiče byl opakovaně různými idioty napadán a osočován. Vždy, když někdo přišel s podobným útokem, tak se jednalo o nějakého ubožáka. Nikdy jsem takový útok nezažil od někoho, koho by bylo možné sebeméně brát v úvahu. Skutečnost, že se podobných myšlenkových procesů veřejně dopouští ředitel známého gymnázia, je proto alarmující. Navíc i vzhledem k tomu, že kromě sprosťáckého připomínání věcí, za které Karel Schwarzenberg skutečně nemůže, napsal i další. “Nevím, jaké důvody měl (Schwarzenbergův otec) ještě v lednu 1939, kdy cestoval spolu s Krychtálkem (aktivistický novinář a kolaborant; 1947 trest smrti) a Teunerem (Vlajkař a zakladatel Kuratoria; blízký spolupracovník Emanuela Moravce; 1947 trest smrti) za Goebbelsem do Berlína s plánem projednání likvidace II. republiky a vytvoření měnové unie s Německem,” napsal podle idnes Václav Klaus mladší. List dále konstatuje: „Odvolával se přitom na knihu publicisty Stanislava Motla Oběti a jejich vrazi. Tvrzení syna současného prezidenta je mimořádně závažné. Cestu Karla VI. Schwarzenberga do Berlína podává jako jasný a nezpochybnitelný fakt a ani slovem se nezmiňuje o dobře zdokumentované vlastenecké a později odbojářské činnosti tohoto muže. Klausův text tak budí dojem, že Karel VI. Schwarzenberg byl podle badatele Stanislava Motla kolaborant, který tajně rozbíjel Československo.” Motl podobnou interpretaci své knihy výslovně odmítl.

Kromě křiváckého obviňování za viny předků prostě mladší Klaus navíc sáhl k takové manipulaci fakty, že je to zcela neslučitelné s jeho rolí pedagoga. Je samozřejmě možné v legraci spekulovat o tom, že je Klaus jr. jenom ukřivděný hysterický narcista jako jeho otec. To by však bylo příliš levné, tím causu odbýt nemůžeme. Zásadní je, jak může člověk s podobně zmrzačeným hodnotovým žebříčkem, jaký předvedl Václav Klaus mladší, učit děti. Dostává se totiž plně na roveň reprezentantů obou zrůdných totalit 20. století. Podle předků kádrovali jak nacisté, tak komunisté, Ti první podle rasové, ti druzí podle třídní příslušnosti rodičů rozhodovali o bytí, nebytí a budoucnosti dětí. Pokud si Václav Klaus mladší skutečně stejně jako nacisté a komunisté myslí, že děti nesou viny svých rodičů, měl by sám vzít rozum do hrsti a vypadnout ze školství. Podobnými zcela amorálními postoji totiž kazí děti. Člověk smí být souzen jen za své činy, ne za činy předků.

Autor: Jiří X. Doležal

Zdroj: Facebook JXD

14 Komentářů

  1. J.Formánek
    19.1.2013 – 8 Shevat 5773 v 18:14 — Odpovědět

    On je nesoudí, pouze ví, že takové osoby jsou pro úřad prezidentský nevhodné. Dal jsem vám tu link na nacistickou rodinku zmíněné,

    je docela možné, že nacisti-šlechtici poskytovali KS nějaký servis v Rakousku, z Rakouska. Absolutně nikdo se v posvátném knížátku nikdy nešťoural, považuji to za skandál a popření rovnosti lidí před………………….MÉDII (skoro zákonem).

    0
    0
  2. astorc
    19.1.2013 – 8 Shevat 5773 v 22:21 — Odpovědět

    milá redakce shekelu, chci se zeptat na technickou věc.
    často se mi nezobrazuje diskuse, ani se nezobrazí formulář ke komentáři, pod achabovými články. nejsem dosti zdatná v tecnice a tak nevím jestli je to vaše redukce diskuse nebo problém mého počítače. u ostatních článků se to neděje tak se pokouším tuto informaci získat u článku pana doležala. díky za případnou odpověď. pašková

    0
    0
  3. Erich
    19.1.2013 – 8 Shevat 5773 v 22:43 — Odpovědět

    Ad 2. – Používáte jen jeden prohlížeč? Jaký?
    – Více prohlížečů?
    – Zkusila jste otevřít odkaz v jiném prohlížeči? Zobrazují se stránky opět stejně?

    0
    0
  4. tamara
    19.1.2013 – 8 Shevat 5773 v 22:49 — Odpovědět

    proč se jiným zobrazují příspěvky hned a mně vůbec ne?

    0
    0
  5. 20.1.2013 – 9 Shevat 5773 v 01:19 — Odpovědět

    Divadlo Demago wrote: Václav Klaus ml. poukázal na fakt, že otec manželky Karla Schwarzenberga byl aktivní nacista. Já poukazuji na fakt, že otec Václava Klause ml. je debil. Případný tchánův nacismus dědičný není, zato ten druhý případ je mnohem smutnější… Je to lakonické, je to přesné …

    0
    0
  6. Antonín Blažek
    20.1.2013 – 9 Shevat 5773 v 07:34 — Odpovědět

    Jak je to doopravdy z vinou dětí za skutky rodičů (vis Bible) je někdy sporné z lidského pohledu určit. Rodinné prostředí v němž člověk vyrůstá jej formuje na celý život. Z cikána vyroste cikán, z Žida žid, v nacistické rodině vyroste nácek… Na výchově a prožitých zážitcích z dětství staví své závěry i dnešní lékařská věda (psychologové i psychiatři).
    PF 2013 přejí Mayové

    0
    1
  7. 20.1.2013 – 9 Shevat 5773 v 11:01 — Odpovědět

    @paskova (astorc): pošlete mi print screen Vašeho problému na info@shekel.cz a prosím uveďte jaký používáte prohlížeč? Pokusím se Váš problém vyřešit. Díky

    @tamara: Vaše komenty končí ve SPAMU, pokuste se ještě jednou..

    0
    0
  8. ELF
    20.1.2013 – 9 Shevat 5773 v 11:15 — Odpovědět

    Ad6/ to, co tvrdíte, je demagogie.
    Ad pan Doležal a Achab: Máte pravdu, přippojuji se k vašim názorům. A mnoho lidí kolem.

    0
    0
  9. dada
    20.1.2013 – 9 Shevat 5773 v 13:09 — Odpovědět

    ad David Fábry – já používám internet explorer a u některých článků mi nesmyslně naskakuje okénko pro komentáře doprostřed už napsaných komentářů a překrývá je.

    0
    0
  10. 20.1.2013 – 9 Shevat 5773 v 13:12 — Odpovědět

    @dada – muzete mi prosim zaslat print screen ve wordu na info@shekel.cz

    Díky

    0
    0
  11. tamara
    20.1.2013 – 9 Shevat 5773 v 13:38 — Odpovědět

    U případné první dány naší republiky mi vadí nacistické kořeny. Navíc celý její život byl s nacisty i nadále spojen (myslím otce jejího druhého syna), zřejmě ji přitahuje otcovká postava. Nelíbí se mi ani, že byl dle Nakonečného Swarzenberg otec člen Vlajky (ale nudiž, v mládí člověk dělá leccos) ovšem reportáž S. Motla na to vrhá divné světlo A pochybuji o protimacistickém odboji rodiny KS.

    D. Fábry- díky za odpověď

    0
    0
  12. astorc
    20.1.2013 – 9 Shevat 5773 v 20:10 — Odpovědět

    pro 7. david fábry
    nevím co jste zmáčknul ale fungje! moc díky

    0
    0
  13. 20.1.2013 – 9 Shevat 5773 v 20:12 — Odpovědět

    12) Dostal jsem od “DADA” print screen a nechal to upravit.. :)

    0
    0
  14. dada
    20.1.2013 – 9 Shevat 5773 v 21:42 — Odpovědět

    Davide, díky, mně už se to taky zobrazuje dobře :-)

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

To není o krvi

Další článek

Dovoz ve vývozu v Izraeli