Zdroj: Archiv

Izraelská centrální banka dnes zvýšila svou základní úrokovou sazbu.

Jde o zvýšení o čtvrt procenta na rovná dvě procenta. Banka se tak snaží bojovat proti neustávajícímu rychlému růstu cen realit a zvyšování platů. Zároveň zveřejnila odhad, v němž předpokládá růst izraelské ekonomiky o čyři procenta namísto dříve uváděného čísla – 3,7 procenta.

“Ceny bydlení se stále ještě rychle zvyšují a citelně se zvyšuje také objem poskytnutých hypoték. To je odrazem nízkých úrokových sazeb a pomalého přizpůsobování nabídky realit,” uvedla centrální banka ve sdělení ke zvýšení sazeb.

Izraelská centrální banka zvedla základní sazby za posledních 13 měsíců celkem šestkrát.  Ve vyspělých zemích by však sazby měly zůstat nějakou dobu nízko. Statistické údaje uvádějí, že izraelská ekonomika stále pokračuje v rychlém růstu.

“Po tomto zvýšení (úroků) se guvernér dalšímu zvýšení příští měsíc vyhne,” uvedl viceprezident makléřšké společnosti Tachlit Dan Ron. Dodal, že případné další zvyšování bude podle něj jenom pozvolné a základní úrok do konce roku nepřesáhne 2,25 procenta.

Zhruba do 12 měsíců by však měla stoupnout míra inflace na zhruba 2,5 procenta. To by mohlo mít za následek další zvyšování úrokových sazeb, které by tak mohly stoupnout až na 2,7 procenta.

Autor: redakce Shekel.cz

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Izraelci bez násilí zastavili loď směřující s pomocí do Gazy

Další článek

Vzpomínky – Chanan Bachrich a Pavel Fenyvesi Fábry