Zdroj: Archiv

Malala Yousafzai, případ který otřásl muslimským i nemuslimským světem. Čtrnáctiletá pákistánská dívka si psala deník o tom, jaké je to žít za vlády Talibanu. A to se Talibanu nelíbilo. Za trest byla postřelena do hlavy a krku.

A není to jenom tato dívka, těch dívek je nemálo. Musí čelit útokům kulek a kyselin jen proto, že chtějí chodit do školy.

Co na vzdělání dívek říká islám? Opravdu je vzdělání jen pro muže? Opravdu je žena odsouzena k tomu, aby strávila celý svůj život jako úplný negramot?

V Koránu Bůh nařizuje: “Přednášej (čti) ve jménu Pána, který stvořil.” Byla to vůbec první věta, která byla seslána.

Také Prorok v několika svých výrocích vzdělání přímo nařizuje jako povinnost, a to pro všechny bez rozdílu. Muže i ženy. Nikde netvrdí o tom, že vzdělání je pouze otázkou mužů. Sám byl také žádán skupinou žen, aby je vyučoval islámu. A odmítl je? Ne! Chodily za ním a on je učil.

Možná ale opravdu nařizuje jen vzdělání islámské…(?)

Proč ale potom ctihodní páni šejchové řeší, jestli muž může jít k lékařce? Proč řeší dělené a nedělené školy? Proč řeší muslimky na vedoucích místech? Bez vzdělání by to šlo asi dost špatně, nemyslíte?

Nebo talibánské pojetí islámu bude mít někde chybu? Není pak také chybou považovat takové pojetí jako ekvivalent každého muslima?

Autor: Lenka Berrouche

 

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Pákistánská dívka po útoku zpět ve škole

Další článek

Živnostníci jsou paraziti a basta!