Zdroj: Shekel

Šuškalo se o tom měsíce. Sem tam někdo vypustil odhad nových cen. Všichni napjatě čekali, jak to dopadne.

Tak teď přišel s „odhadem“ regulační úřad. Ten lze brát asi dost směrodatně, protože ten ty nové ceny určuje. Na konci září úřad uvedl, že „odhaduje“ růst cen elektřiny pro domácnosti kolem 12%, pro firmy pak kolem 18%. Dal jsem ta slůvka „odhad“ a „odhaduje“ úmyslně do uvozovek, protože regulačnímu úřadu je už dnes jasné o kolik cena elektřiny stoupne. Bude to o něco méně.

Teď prostě vypustil balónek. Všichni se zděsí, všichni se rozčílí a strhne se bouřlivá debata. Pak přijde prosinec a nové ceny elektřiny na rok 2011 se vyhlásí oficielně. Vsaďte se, že to zvýšení bude o něco málo nižší. Já to odhaduji tak 9% pro domácnosti a 16% pro firmy. Při troše drzosti se někdo z úředníků nebo politiků bude plácat hrdě do prsou a tvrdit: „Vidíte, ty prvotní odhady byly velmi pesimistické, ale my jsme zatlačili na příslušní orgány a povedlo se to snížit. Takže to zdražení není tak kritické“. To je celkem běžný postup.

Takže já oponuji. Zdražení je kritické, i kdyby to mělo být jen o pět procent. Protože to výrazně převyšuje inflaci. A za to zdražení nemohou ani tak přímo solární elektrárny, ale právě a jen politici a úředníci, kteří svou nečinností, nebo špatnou činností nastavili podmínky tak, že to boom těch solárních elektráren umožnilo. Majitelé solárních elektráren jen využili příležitost a těm to nikdo za zlé mít nemůže.

A třeba bude na vině hodně právě ten, kdo se na konci roku bude chlubit, jak vyššímu zdražení elektřiny obětavě zabránil.

Autor: Tomáš Flaška

Přečtěte si také od autora: Pozor na zálohy na energie a na vodu!

2 Komentářů

  1. Ivan Neumaier
    6.10.2010 – 28 Tishri 5771 v 16:01 — Odpovědět

    Zdravím Tomáši,
    nákousl jsi důležité téma, které je především o velkých penězích. Scénář zvýšení ceny o 12% pro domácnosti a 18% pro podniky je maximální. Domnívám se, reálný scénář by se mohl pohybovat na 8% a 12%. Reálný proto, že pravděpodobně nebude vyžadovat “velké právní klání” s nejistým koncem. Oni totiž firmy, kterým půjde o miliardy budou mít určitě více peněz na dobré právníky než stát. Jde o chybu státu, kdy dal vyšší podporu než nám doporučovala EU. Kdybychom se drželi doporučení EU bylo by zvýšení provděpodobně 3% a 5%. pod to nelze určitě jít. Úspěch vlády bude, když zdražení bude pro domácnosti mezi 3% až 8% a podniky 5% až 12%.

    0
    0
  2. Tomáš Flaška
    7.10.2010 – 29 Tishri 5771 v 07:13 — Odpovědět

    Taky zdravím. Díky za reakci. Upřímně řečeno víme všichni, že to zdražení není košer. Už na toto téma chystám sérii článků. Ale princip je v tom, že v podstatě nedobrovolně kupuji něco, co nechci. Východiskem je daňově zatížit jinou energii, aby z těchto daní šla dotace na ekologické energie.

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Vzpomínky II. – Pavel Fenyvesi Fábry

Další článek

Muslimové táhněte