Zdroj: Shekel

Izrael i Palestina chtějí pokračovat v přímých mírových rozhovorech.

Přejí si, aby se Spojeným státům podařilo připravit vhodné podmínky pro pokračování dialogu. Tuto informaci dnes přinesl americký vyslanec pro Blízký východ George Mitchell. Palestinci však v sobotu rozhodli, že nebudou v rozhovorech pokračovat, dokud Izrael nezmrazí výstavbu v osadách na západním břehu Jordánu.

“Izraelská vláda i palestinská samospráva přes rozpory žádají, aby jednání pokračovala a vytvořily se podmínky, které jim umožní pokračovat v přímých rozhovorech,” uvedl Mitchell po schůzce s egyptským prezidentem Husním Mubarakem.

“Obě strany chtějí pokračovat v jednání, nechtějí rozhovory zastavit,” řekl americký vyslanec novinářům.

Mitchell na své sobotní návštěvě Káhiri informoval premiéra šajcha Hamada bin Džasíma bin Džabra Sáního o výsledku svých jednání s Izraelci a Palestinci. Jeho další zastávkou na cestě je Ammán.

I přes to, že Amerika dělá vše pro to, aby rozhovory pokračovaly, setrvávají obě strany ve svých pozicích. Palestinci nadále odmítají v rozhovorech pokračovat, dokud Izrael nezastaví výstavbu v osadách na západním břehu Jordánu. Nicméně se nebrání dalším jednáním s Mitchellovým týmem. Také hodlají o dalším postupu jednat na schůzce Ligy arabských států (LAS), která byla mimořádně svolána na 8. října do Libye.

Přímá mírová jednání mezi Izraelem a Palestinou byla obnovena teprve 2. září po velkém nátlaku Spojených států. Palestinská strana již od začátku hrozila odchodem z jednání, pokud Izrael neprodlouží moratorium na výstavbu v osadách na západním břehu Jordánu. To vyhlásil loni v listopadu izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Moratorium však vypršelo 26. září a Izrael ho odmítl prodloužit. V některých osadách tak začala výstavba, byť pouze v omezeném rozsahu.

Autor: redakce Shekel.cz

1 Komentář

  1. sid
    5.10.2010 – 27 Tishri 5771 v 14:00 — Odpovědět

    Hezky si připomeňme, že zatímco žid nesměl do 26. září v Judeji a Samaří položit cihlu, Arabové ve východním Jeruzalémě postavili za těch 10 měsíců uzávěry několik desítek baráků na černo. Starosta Jeruzaléma se bojí tyto černé stavby bořit kvůli “mezinárodnímu ohlasu”. A má pravdu: paní D. a pan S a “aktivistka Nováková” by pištěli “razizmúúús”.

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Muslimové táhněte

Další článek

Mobilní telefonování po celé Evropě za stejné ceny