Zdroj: cedaz.cz

S příchodem firmy AAA by si člověk řekl, že už se blýská na lepší časy. Není tomu tak. Zážitek na letišti mě zase vyučil.

Firma AAA Taxi už má celkem slušnou pověst. Ale asi vše funguje jen pro znalé, tedy pro Čechy. Nedávno mě služební povinnosti zase zavály na letiště Václava Havla v Praze Ruzyni a když jsem se stal svědkem jedné příhody pochopil jsem, že se zase tak moc nezměnilo.

Sedím v hale, když vidím, jak se ke stánku označenému AAA Taxi blíží ošuntělý pán, košile čouhá na jedné straně přes kalhoty a zdálky volá na slečnu sedící uvnitř: “Hele vysvětli mu, že mi za to Kladno má dát 600, on mi pořád chce platit jenom 500″. Dívka sedící uvnitř se dá do vysvětlování. Tu neslyším dobře a nerozumím jí. Cizinec poslouchá, kroutí hlavou a za ním stojící taxikář občas vysvětlování přeruší např. zvoláním: “Normal price 750, já 600″.

Nakonec cizinec se stále kroutící hlavou zaplatí. Taxikář bez jediného slova vděku peníze přijímá a oba odchází. Nechci posuzovat jaká cena je správná, ale copak neexistuje funkční taxametr? O zjevu a vystupování taxikáře ani nemluvě.

Ale tím mé zážitky na letišti nekončí. Odcházím ke stanici autobusu a co nevidím – nové nástupiště. Pěkně označené PUBLIC BUS, CITY SHUTTLE a dokonce zde visí i oficiální znak města. Neznalý by toto okamžitě považoval za městskou dopravu a neváhal by tento bus použít. Jedná se ale o busy firmy ČEDAZ, která si za přepravu jedné osoby na náměstí Republiky bere 150 Kč. Opět neposuzuji zda to ve srovnání s 32 Kč za normální městskou dopravu je drahé či nikoliv. Tady jedete přímo bez zastávek a přestupů a určitě vsedě. Mě jenom drtí to zavádějící a matoucí označení dokonce s emblémem města, na jehož použití musí být určitě nějaký souhlas či licence. Ovšem dostal mě řidič toho autobusu.

Když si studuji na sloupku podmínky a ceny přistoupí ke mně a ptá se: “Bus?”. Odpovídám anglicky: “It is too expensive (= to je příliš drahé)”, a odcházím. Za sebou jenom zaslechnu zvolání: “Tak si vem taxík …”. Evidentně přívětivost nad mraky. Pro turisty vzkaz: plať a neremcej.

Prostě devadesátá léta zůstávají a tak moc se nezměnilo. Ale trochu jsem se zamyslel. Kdybych to tam vše neznal, tak člověk buď sedne do taxíku nebo naletím na mámení firmy ČEDAZ. Až si říkám, jestli vůbec někam cestovat letadlem, jestli to na jiných letištích vůči cizincům vypadá podobně. Tam se člověk nevyzná a vše zbaští i s navijákem.

Autor: Tomáš Flaška

1 Komentář

  1. Jan Štroblík
    11.6.2013 – 3 Tammuz 5773 v 08:53 — Odpovědět

    Dobrý den, je to strašná pakáž, křupanští pražští taxikáři (čest výjimkám) a burani coby řidiči autobusů.
    Ale: poslal jste tento text také na magistrát? Pokud ne, učiňte tak, prosím, jinak to nebude mít žádný účinek.
    Díky, s pozdravem
    Honza

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Papež, cikán a Bejt simcha

Další článek

Islámský kongres v Třebíči a zrod sionistického agenta Lhoťana