Ugandské občanky již nebudou smět vycestovat za prací do Saúdské Arábie. Takové prohlášení vydala v pátek v Kampale ugandská vláda v reakci na četné stížnosti na porušování práv, špatné podmínky a zneužívání zahraničních pracovnic v saúdském království.

Následovala tak příkladu Indonésie, Etiopie a Filipín, které své občany přestaly pouštět za prací do Perského zálivu již dříve.

Zákaz zůstane v platnosti, dokud se pracovní podmínky v Saúdské Arábii nezlepší.

Ugandská akce přichází přitom pouhých šest měsíců po podpisu dohody o tom, že východoafrická země poskytne Saúdům některé absolventy svých vysokých škol. Ugandští představitelé v tomto kroku vloni viděli jednu z možností, jak se vyrovnat s vysokou nezaměstnaností mladých lidí v regionu.

Ugandské Ministerstvo genderu, práce a sociálních věcí však obdrželo stížnosti od občanů, k nimž se jejich saúdští zaměstnavatelé chovali nelidsky. Na sociálních sítích se také objevil audiozáznam svědectví Uganďanů, kteří popisují mučení a věznění. Podle oficiálních údajů odcestovalo do ropné velmoci za prací asi pět stovek Uganďanů, převážně jako služebný personál.

Někteří z nich byli posléze deportováni, jiní v Saúdské Arábii a okolních zemích přišli o život jako Flora Ritah Nintezza, která zemřela v dubajském vězení. Další jsou stále vězněni – mezi ně patří Uganďanka Fatima Nambi, která je v kuvajtském žaláři za to, že porodila nemanželské dítě.

Ugandský prezident Yoweri Kaguta Museveni se nedávno vrátil z dvoudenní oficiální návštěvy Saúdské Arábie, během níž jednal o obchodních a investičních vztazích mezi oběma zeměmi. O tom, jaký vliv měla jeho návštěva na stav ochrany práv zahraničních dělníků, se oficiální zdroje nezmiňují.

2 Komentářů

  1. Daniel
    10.3.2016 – 30 Adar A 5776 v 13:40 — Odpovědět

    Zajímal by mě zdroj informací.

    0
    0
  2. Erich
    11.3.2016 – 1 Adar B 5776 v 09:10 — Odpovědět

    http://www.news24.com/Africa/News/uganda-bans-housemaids-from-working-in-saudi-arabia-20160123

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Vydrží francouzští židé v Izraeli?

Další článek

Jde spojit blízký východ? V hudbě ano!