Jak může znít propojení blízkovýchodní hudby a klasického jazzu? Žádná novinka to není, ale projekt dvou muzikantů OffLines přináší opět něco nového.

Projekt OffLines spojil dva muzikanty původem z Izraele. Jeden žije v Istanbulu a druhý v New Yorku.  Přes to se dali dohromady. Poslechnout si je můžete na společném koncertě v Maiselově synagoze. V podělí 24. ledna.

 

Yion Muallem *1968

Narodil se v Izraeli. Jeho rodiče pocházejí z Iráku. On sám vždycky obdivoval tureckou hudbu. Když dokončil vysokou školu, přestěhoval se do Istanbulu a začal skládat tady. Hraje na perkuse, al-úd a zpívá. World music se věnuje nejen jako hráč, ale taky připravuje svůj vlastní hudební pořad pro Radio Istanbul. Píše hudbu k filmům a mezi tím koncertuje snad po celém světě. Každý jeho koncert je přestavení krásné osmanské hudby dalším posluchačům.

n_44045_1

 

Guy Mintus *1993

Také se narodil v Izraeli, v malém městečku Hod Ha- Šaron. Nutno říct, že se mu rodiče hodně věnovali. A on si to zasloužil. Byl talentovaný v mnoha oborech. Maloval, věnoval se hudbě i sportu. Podstoupil testy Národního ústavu Henrietta Szold a byl označen za mimořádně nadané dítě. Od té doby jeho zájmy směřovali hlavně k hudbě. Zamiloval si jeden z nejnáročnějších stylů. Jazz. Na izraelské konzervatoři vystudoval hru na piano. Nastoupil povinnou vojenskou službu. Ale i během ní koncertoval a mohl dál studovat. Byl přijat na Manhattan School of music. Od té doby žije v New Yorku.

 

Tito dva muzikanti už jednou v Česku byli a není to ani rok. Teď se vrací znovu a rovnou s celým novým projektem OffLines. Díky bohatým zkušenostem obou hráčů, je to jistota čistého a originálního propojení jazzu s melodiemi arabské, indické i židovské hudby.

OffLines Project

Maiselova synagoga, Praha, pondělí 25. 1.

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Uganda zakázala práci pro Saúdy

Další článek

Zvířata v Gaze umírají