Po létech konfliktu v oblasti většina chovanců zoologické zahrady v Gaze zahynula nebo k tomu nemá daleko, informoval dnes internetový zpravodaj US News. ZOO, která bývala oblíbeným výletním místem pro školy i pro rodiny, pomalu vymírá. Návštěvníci chybí a ZOO nemá peníze na provoz.

Podmínky, které nikdy nebyly dokonalé – ZOO chybí personál dostatečně vyškolený pro péči o exotická zvířata – se ještě zhoršily během izraelských vojenských operací v roce 2014. ZOO nebyla přímo zasažena, ale zaměstnanci se nemohli dostat ke zvířatům. Tygr pošel hladem. Když  Egypt uzavřel hranice s Gazou, ustal příliv potravin, pašovaných přes hranice a Hamás nemohl vyplácet zaměstnance. Nezaměstnanost v Gaze je kolem 43% . „Není jídlo ani pro lidi, natož pro zvířata,“ lakonicky komentuje situaci Mohammed Ouida, majitel palestinské South Jungle ZOO, když vysvětluje, že tygra nekrmil čtyři nebo pět dní, protože na žrádlo je zapotřebí v přepočtu asi pěti set korun denně.

Od loňského prosince tu v důsledku hladu a podvýživy pošla divoká kočka, dvě opice a sokol.   Pošlá zvířata Ouida amatérsky zakonzervoval, aby je mohl dále vystavovat. Lví koťata ZOO musela předat do Jordánska, když vyšlo najevo, že v Palestině o ně nebude postaráno.

Zvířata, která v South Jungle ZOO zůstala, přežívají ve stísněných podmínkách v ohradách, kde se stěží mohou otočit. Ve zdech jsou díry po kulkách. Polovina zvířat je nemocná, protože majitel ZOO už si nemůže dovolit veterináře, který dříve dojížděl provádět preventivní prohlídky každé dva měsíce.

Mohammed Ouida se svými bratry otevřel South Jungle ZOO v roce 1997 a za léta provozu do ní investoval statisíce dolarů. Prosperující park zaměstnával třicet lidí a provozoval úspěšnou kavárnu.  Dnes Ouidovi bratři řídí taxi.

Mohammed Ouida volá o pomoc: „čekám, jestli se pro ZOO najde kupec, jinak zvířata vymřou.“

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Jde spojit blízký východ? V hudbě ano!

Další článek

Tlení kostí je závist