Zdroj: Archiv

Mé dítko prohlásilo, že si půjde přivydělat do hypermarketu.  Zajásal jsem. Předčasně.

Jeden můj znalý, obeznámený situací v podobných podnicích, mě s ní blíže seznámil. Příběh takového jednoho průměrného hypermarketu. Bohužel o nás vypovídá mnoho.

Vždycky jsem si naivně myslel, že ta ochranka za pokladnami dohlíží na nás zákazníky, jestli něco přes pokladnu nepašujeme bez placení. Občas to podpořila i prohlídkou košíku a porovnáním s účtenkou. Až později jsem byl vyveden z omylu, že ta ochranka vlastně kontroluje pokladní, zda vše skutečně markují. To je totiž nejjednodušší způsob krádeže v supermarketu. Stačí mít spřízněnou pokladní, jít zaplatit k ní a ona občas něco posune bez zaevidování.

Další drobnůstkou jsou noční doplňovači zboží. Do práce si prostě nenosí svačinku. Na co? Když je hlad, strčí hlavu do regálu, rychle něco spolknou a obal jen ponechají na místě. Takže až příště najdete nějaký poškozený obal, tak za to nemohou jen hlodavci.

Oni doplňovači zboží jsou ale často dohodnuti s ochrankou. A tak v noci výrobky mizí nejen v žaludcích, ale i po krabicích v autech.

Nelze opomíjet ani dodavatele, tedy konkrétně jejich řidiče. Stačí se domluvit se skladníkem, který zboží přebírá, něco málo zmizí a skladník už zajistí, že to bude vypadat, jakoby to ukradli nějací zákazníci.

Takhle jednou načapal v noci při přepadové kontrole své zaměstnance vedoucí onoho hypermarketu. Okamžitě si je vzal do kanceláře, postavil do latě a dal jim na vybranou. Od té doby skladníci společně s ochrankou ze zboží odvezeného pokoutně po nocích z hypermarketu odevzdávají určitý díl i onomu vedoucímu. Akorát že on se té špinavé práce přímo neúčastní.

Velké hypermarkety to vědí, jak to funguje. Proto tlačí na dodavatele na super nízké ceny, aby jejich marže mohla být supervysoká. Kromě toho musí mít také superobrat, aby se tyto ztráty nějak rozpustily. Dodavatelé dřou bídu s nouzí a jedou jenom na dřeň. Ne nadarmo se říká, že výroba – to je zaměstnanost, zisk se dělá v obchodě.

Zaměstnanci dodavatelů nemají moc vysoké platy. A tak odcházejí pracovat jako příležitostná výpomoc třeba do velkých hypermarketů v noci rovnat zboží. A spirála se roztáčí. A vsadil bych se, že mezi nimi je hodně těch, co nadávají, že ti nahoře kradou strašně moc a morálně si tak sami pro sebe omlouvají své jednání. Jako životní škola pro mého potomka by to tedy bylo hodně nevhodné. Naštěstí si našel něco jiného.

Autor: Tomáš Flaška

 

2 Komentářů

  1. 15.6.2013 – 7 Tammuz 5773 v 17:47 — Odpovědět

    No, ona přípravy na srážku s realitou života není nikdy dost. Mám známého, který jako ostraha v hypermarketu pracuje. Našel před časem v podzemním parkovišti odstavený vozík s taškou s laptopem, mobilem a necelými dvěma sty tisíci korun. Odnesl nález svému nadřízenému, který mu poděkoval… a surprise surprise, žádný protokol, žádné vyvolávání rozhlasem (jako obvykle), že “žádáme zákazníka, aby sedostavil…”. Nic, ticho. Známý si nikam jít stěžovat nemůže, neb nemá doklad, že by šéfovi něco předal. Manželka, které se pochlubil, mu za to pár měsíců lála a původní majitel notebooku a peněz má smůlu, byť jeho majeteček našel poctivec…

    0
    0
  2. 25.6.2013 – 17 Tammuz 5773 v 20:56 — Odpovědět

    Do Tesca jezdím zásadně v noci, je tam klid, tedy, co se návštěvníků týká. Po celém objektu jsou ovšem rozlezlí doplňovači, a jejich zacházení se zbožím mi docela osvětlilo, proč to zboží vypadá tak jetě, skoro oslizle. Házení s krabicemi, práskání s paletami, pokřikování na ostatní, neochotné uhýbání zákazníkům doprovázené nevraživými pohledy.. panebože, tohle si tu kupujeme?

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Ulpan uvádí... Moderní izraelské umění

Další článek

Když státy vraždí