Zdroj: Shekel

Summit mezi zástupci Izraele a Palestiny, který se měl uskutečnit koncem října v Paříži, bude nakonec posunut.

Informaci přinesla agentura Reuters a zároveň dodala, že posunutí termínu může být důsledkem zvýšeného napětí, které vzniklo kvůli pozastavení mírových rozhovorů. Ty byly sice obnoveny 2. září ve Washingtonu, ale Palestinci zatím pozastavili svou účást kvůli rozhodnutí Izraele neprodloužit moratorium na výstavbu v židovských osadách na západním břehu Jordánu.

Schůzky na konci října se měli kromě francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho zúčastnit také izraelský premiér Benjamin Netanjahu, palestinský prezident Mahmúd Abbás a egyptský prezident Husní Mubarak.

“Po společných konzultacích jsme se shodli na stanovení nového data pro přípravnou schůzku,” uvedla dnes kancelář izraelského premiéra a zároveň dodala, že neexistuje žádná šance, že by se schůzka 21. října, tedy v původně plánovaném termínu, uskutečnila. “Hledáme nové datum, které by vyhovovalo všem, i když nic není ještě naplánováno na pevno,” řekl Reuters činitel izraelské vlády.

Schůzka v Paříži měla připravit půdu pro summit na konci listopadu, kterého se zúčastní špičky evropských a středozemních států, včetně těch blízkovýchodních. Kdyby se uskutečnila, šlo by o první setkání Netanjahua a Abbáse od začátku září, kdy spolu jednali v Egyptě.

Autor: redakce Shekel.cz

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Čtveřice výtvarnic vystavuje v terezínském Muzeu ghetta

Další článek

Solární krádež