Zdroj: denik.cz

Premiér v demisi Rusnok zveřejnil své teze o rozpočtu na rok 2014. Svůj levicový původ nezapře.Rozpočet má mít schodek 110 miliard korun. Nečasova vláda přitom plánovala schodek 105 miliard. A vše nasvědčuje tomu, že schodek letošního rozpočtu bude nižší i než oněch 105 miliard. Prostý lid bohužel nevidí setrvačnost hospodaření. A tak zásluhy za letošní nízký schodek budou připsány Rusnokově vládě, stejně tak, jako fakt, že hospodářství se vymaňuje z recese a začíná zase růst.

Ale premiér v demisi Rusnok nezapřel svůj levicový původ – byl ministrem financí za ČSSD – ani to, že je blízký levicovým názorům prezidenta Zemana. A tak se začínajícím hospodářským růstem se má zase zvedat výše schodku státního rozpočtu. To už přeci známe z doby, kdy byl ministrem financí dnešní předseda ČSSD Sobotka. Byl rekordní růst a neuvěřitelně vysoký růst schodku rozpočtu. Historie se tedy opakuje.

Politici to zřejmě stále ještě nepochopili. Když je hospodářství v růstu, neměl by schodek rozpočtu existovat, ale mělo by se šetřit na horší časy. Řekněme, že v tomto případě alespoň odlehčená varianta v tom smyslu, že při očekávaném růstu nebude schodek rozpočtu o 5 miliard vyšší než letos, ale o 5 miliard nižší. Bohužel tomu tak není.

A bude hůř. Při očekávaném drtivém vítězství levice ve volbách se můžeme těšit na schodky mnohem vyšší. Ale určité skupiny obyvatel budou finančně uspokojeny. Budoucí placení teď nikdo neřeší.

Ale odnesou to zase jen ti nejchudší, i když si dnes myslí, že vítězstvím levice ve volbách se konečně těm bohatým utne tipec. Vidím, jak to teď chodí v Řecku. Není na bydlení, není na chleba. Bohužel téměř doslova. Prostě došlo na placení starých dluhů. Jednou to bude tak i u nás. To ukazuje historie. Volič se prostě nedokáže smířit s tím, že někdo má o dost víc než on, i když i on se má relativně dobře. Volič nechce spravedlnost, ale chce sociální rovnost. Vždy to dopadne špatně. I v budoucnu to dolehne na ty nejspodnější sociální vrstvy obyvatel. Ti bohatí jsou dost chytří na to, aby se v mezidobí dokázali zařídit jinak. Je potřeba se prostě smířit s tím, že abychom se měli všichni dobře, tak se někdo musí mít líp. Rovnost nemotivuje a tím pádem nefunguje.

Autor: Tomáš Flaška

5 Komentářů

  1. woodoo
    10.9.2013 – 6 Tishri 5774 v 12:22 — Odpovědět

    S tou recesí bych byl zatím opatrný, jde o to, co srovnáváme, jaká čísla. Ta se stejně budou ještě upravovat. Když vezmeme srovnání mezikvartálně, tak rosteme 0,7%, stejně jako Německo. Srovnáme-li to ovšem s minulým rokem, tak stále klesáme, stejně tak eurozóna. Dochází k růstu nezaměstnanosti, poklesu průmyslu anebo tržeb? Pokud ano, tak z recese, již z některých definic, stále ještě nejsme. Srovnání druhého kvartálu s prvním nemá valného smyslu. Jedná se o nízkou srovnávací základnu a zadruhé o srovnání nevalného druhého kvartálu s mizerným kvartálem prvním. Z celkového pohledu srovnávaného období k období meziročnímu se tak jedná jen o přirozenou volatilitu.

    Co se týče splácení dluhů v období konjunktury, tak to je naprostá pravda. Zaseknout takovou sekyru, jak předvedli Špidla, Sobotka a v neposlední řadě rekordman a sexy mozek Paroubek, to je zločin. Vždyť zdroje přeci jsou a dluhy stát platit nemusí, po nás potopa. Ale to neva, je zapotřebí uplatit z kapes jiných své voliče, ti jsou ze stejného těsta. Dokud to nepadne celé na hubu, tak se pojede dál močálem černým, děj se co děj.

    Je to z podstaty selského rozumu blbost, ale to se lidem bude líbit. “O)

    0
    0
  2. erich
    11.9.2013 – 7 Tishri 5774 v 21:16 — Odpovědět

    Ad 1 Woodo zcela, ale opravdu jen zcela ostýchvě bych podotknul že – socani měli vopravdu ale vopravdu dobré učitele a taky bylo na co navazovat, tak.

    Takže citáteček s přiznání se k jedné takové sekérečce:

    Asi v roce 1993 se banky poprvé oddlužily, poněvadž tam byly i staré úvěry, co vznikly za komunismu. To bylo prvních zhruba 50 miliard. Ale pak se ukázalo, že se za pět let kapitalismu udělaly desetkrát větší dluh = 500 mld ????

    http://dialog.ihned.cz/c1-59481620-jan-strasky-co-klaus-sam-neciti-nikdy-neposlechne

    Jejda a tady nám představitel pravice vykládá, že se tak nějak nepočítalo se splácením:

    Proč to ale v roce 1997 nakonec skončilo tak nedůstojně? Malé banky krachovaly jedna po druhé, ty velké polostátní měly obrovské ztráty, do toho rozpočtové balíčky, přiznání, že se v Česku opravdu krade…

    Poznali jsme, že česká privatizační cesta nemůže být čistá, protože tady není nikdo, kdo vyndá dvě miliardy a něco si koupí. Na druhé straně jsme byli napadáni, že nemůžeme všechno prodat cizímu, západnímu kapitálu. Jako místopředseda vlády jsem měl na stole bilanci, kde jsem sledoval, kolik toho mají Němci, kolik Američani, Francouzi… A třetí cesta byla nechat banky půjčit úvěry, které se nesplatily.

    Byla to třetí cesta a vlastně jediná, když krádeže nebudeme brát jako oficiální cestu.

    A jejda tady představitel pravice hovoří, že se naopak počítalo i s kradením:

    Chtěli jsme privatizovat. A jistě může být debata, jestli to mělo trvat pět nebo padesát let. Ale všichni dohromady jsme neměli na svých účtech ani jedno procento toho majetku. Takže jsme mohli zpomalit a čekat, až nějakým způsobem zbohatneme, nebo to nějak urychlit. To byl princip kuponové privatizace. Každý dal tisícovku, dohromady jsme dali asi pět miliard a za to jsme privatizovali asi stokrát víc.

    A pokud jde o to kradení, jak říkáte: ano, jedna cesta, jak nechat lidi zbohatnout, je nechat je krást. A cesty, jak lidi nechat zbohatnout, jsme hledali

    Takže hledali hledali panáčkové až našli.

    A k té sekyře, takže když 802-194=608 mld jde na vrub levici, v čem je tedy započteno těch 500 mld privatizačních nasekaných pravicí to sice nevím, ale stoprocentně vím, že za ten zbytek dluhu větší jak 1000 mld může 5 nepřátel demokratického zřízení to jest jaro léto podzim zima a krize.

    http://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A1tn%C3%AD_dluh_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky

    0
    0
  3. woodoo
    12.9.2013 – 8 Tishri 5774 v 06:16 — Odpovědět

    Ad 2) erich, Njn. Nejhorší je srážka s blbcem. No co už. Pozdravení. “O)

    0
    0
  4. Erich
    12.9.2013 – 8 Tishri 5774 v 11:18 — Odpovědět

    Ještě k výše vzpomínaným dluhům. Na Č.P. je několik článků, ze kterých se dá odvozovat, že již jednou státem sanované dluhy, vzniklé nepovedenými privatizacemi mohou být státem opětovně propláceny:

    http://www.ceskapozice.cz/byznys/finance/zahadny-pripad-starych-garanci-stat-celi-zalobam-o-desitky-miliard

    http://www.ceskapozice.cz/byznys/ekonomika/argumentace-statu-v-kauze-garanci-za-stare-uvery-dostala-vazne-trhliny

    K tomu je dobé osvěžit si paměť připomenutím si, čím se zabýval pan Tlustý a čemu že to velel:

    http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%A1_konsolida%C4%8Dn%C3%AD_agentura

    a zacitovat:
    ČKA byla organizací, mající za cíl skrýt před veřejnosti obrovské ztráty, plynoucí z neuhrazení pohledávek za majetek státu, prodaný při kupónové privatizaci. Jednalo se přibližně o 700 miliard Kč. Celou dobu existence ČKA byl předsedou dozorčí rady ČKA Vlastimil Tlustý (ODS).

    0
    0
  5. woodoo
    12.9.2013 – 8 Tishri 5774 v 18:32 — Odpovědět

    Erich, vždyť píši, nejhorší je srážka z blbcem. “O)

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Narozeniny vesmíru 5774

Další článek

Čtvrtý rozměr Kol nidrej