Zdroj: Reuters

Vznikla roku 1901 v Petach Tikvě a dnes patří mezi patnáct největších farmaceutických firem na světě. Od roku 2008 vyrábí léky v Opavě. Řeč je izraelské společnosti Teva.Její počátky se datují do roku 1901, když v Jeruzalémě vznikl její předchůdce Salomon, Levin, and Elstein Ltd. Ke značnému posunu v rozvoji farmaceutického průmyslu došlo ve 30. letech díky páté aliji, kterou do britské mandátní Palestiny z Evropy přišla řada odborníků v oblasti farmacie a chemie. V téže době byly založeny další farmaceutické firmy, a to Teva, Assia a Zori. Všechny výše uvedené se postupně sloučily, a od roku 1976 tak existuje společnost Teva Pharmaceutical Industries ve své stávající podobě. Stala se největší izraelskou farmaceutickou firmou a v 80. letech zároveň i jednou z předních společností izraelského průmyslu.

V následujících letech Teva vstupovala na zahraniční trhy (v Severní Americe, Evropě, Japonsku apod.), na nichž svoji pozici často upevňovala akvizicí existujících farmaceutických firem. V roce 2006 takto například koupila americkou Ivax Corporation, díky čemuž získala i závod Ivax v Opavě (někdejší Galenu Opava). V dalších letech uskutečnila akvizici druhé největší německé farmaceutické firmy Ratiopharm a evropského výrobce Cephalon. Její dceřiné společnosti se ale nachází po celém světě.

Působení Tevy v České republice již společnosti přineslo další prvenství. V roce 2008 totiž investovala do rozvoje svého opavského závodu 1,6 miliardy korun, čímž si připsala největší zahraniční investici v ČR v tomto roce. Zároveň se jednalo o největší investici do českého farmaceutického průmyslu po roce 1989. K roku 2012 na celém světě zaměstnávala 46 tisíc lidí. Její celkový příjem činil 394 miliard korun, z toho čistý zisk byl 37 miliard.

Teva se zaměřuje především na výrobu generických léčiv, jejichž je největším výrobcem na světě. Kromě toho vlastní patenty na výrobu léků Copaxone (glatiramer acetát vyvinutý v Izraeli a používaný celosvětově k léčbě roztroušené sklerózy) a Azilect (používaný k léčbě Parkinsonovy choroby). Zaměřuje se ale též na oblasti jako jsou kardiologie a onkologie. V České republice vyrábí antiseptika, imunosupresiva, sedativa apod.

Více se o Tevě v České republice dozvíte zde: www.teva.cz

Autor: Ladislav Faigl

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Židé, nebo Němci?

Další článek

Dnešek v historii: Operace Dřevěná noha