Zdroj: Archiv

Jsme absurdistán? Ne, jsme země Franze Kafky. Jakoby viděl hodně daleko do budoucnosti.

Tak především teď asi budeme nejbezpečnější země na světě. No řekněte, kdo to má? Dva policejní prezidenty! A než se vše soudně vyřeší, což může trvat i pár let, oba budou brát svůj nemalý plat. Na to přeci máme!

Pohoršujeme se nad církevními restitucemi, tedy ani ne tak nad tím, že církvím vrátíme jejich dřívější majetek, který se často skoro rozpadl. Vadí nám ty desítky miliard korun, které jsou rozloženy do několika desetiletí. Že stejnou sumu zaplatíme ročně solárním baronům za fotovoltaické elektrárny, to už nechává každého klidným. Přitom je ta suma smluvně také ošetřena, na celých dvacet let. Ona ČSSD moc dobře ví, jak odlákat pozornost od skutečného problému, který především její poslanci zapříčinili. Že by nezištně? Ale nám je to už jedno. Na to přeci máme!

Těch pár desítek miliard pro církve je asi tak třetina toho, co nám vzala ČNB svým jediným rozhodnutím o devalvaci koruny. Během pár minut. Ale dnes to už nechává každého klidným. Na to přeci máme!

Tunel Blanka je a není černou stavbou. Smlouvy jsou a nejsou platné. Náklady jsou tak zhruba poloviční proti církevním restitucím. Stavět se dál bude, nebo také ne. Auta na jaře pojedou, nebo třeba i o tři roky později. Kdo ví. Na to přeci máme!

Tři poslanci jsou na měsíc posláni do vězení, aby pak Nejvyšší soud řekl, že neoprávněně. Ale mezitím to shodilo vládu a úplně se otočila politická orientace celé země. Příslušní policisté přeci jednali podle zákona. No kdo má takovou policii, že může svrhnout vládu a nic se neděje? To přeci máme my!

Franz Kafka se v hrobu usmívá. On to vymyslel jen částečně. Skutečnost překonala jeho nejsmělejší fantazie.

Autor: Tomáš Flaška

Kam dále: Přečtěte si od autora – Solární krádež

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Interview se Sašou Kirilovem

Další článek

Češi jsou amatéři