Zdroj: Miriam Alster

Protižidovská nálada na Ukrajině eskalovala ještě dříve, než se v několika málo posledních týdnech dostala na pomyslný vrchol ledovce. A tak jako se původně mírové protesty proti vládě zvrhly v krveprolití na obou stranách, uprostřed toho všeho se ukrajinská Židovská komunita snažila přečkat tuto historickou událost. Šéf  Židovské Agentury Natan Šaransky však nakonec otevřel oči všem, které právě problematika Židů na území Ukrajiny zajímala.

Na jedné straně stojí prezident Janukovič se svou komunistickou minulostí (a každý ví, co to znamená), na druhé straně opozice. A k tomu je nutné jedním dechem dodat: „demonstranti“.

To, že mezi těmito demonstranty jsou pravicoví extrémisté, uvedlo již několik světových deníků. Bohužel se příliš nemluví o tom, co už tito extrémisté stihli napáchat – a to v ohledech, které s politikou nemají absolutně nic společného.

V lednu tohoto roku byl při protestech v Kyjevě napaden Žid, který vycházel z místní synagogy po bohoslužbě. Stejný scénář se opakoval po několika dnech u dalšího muže. A nakonec v oněch dramatických „posledních dnech“ zašla situace dokonce tak daleko, že se Židovský hřbitov v Kyjevě stal terčem vandalismu demonstrantů a náhrobky byly posprejovány znaky SS, hákovými kříži a antisemitskými hesly.

Po dalších konfliktech, které Židovští obyvatelé (především Kyjeva) nahlásili místním obcím, se do situace vložila Židovská Agentura a její šéf Natan Šaransky informoval o krocích, které by měly jednání extrémistických demonstrantů zabránit. Jedná se především o veřejné sbírky a fondy.

„Současné události ukázaly, že musíme posílit obranu těchto institucí. Máme morální zodpovědnost k zajištění bezpečnosti a ochrany Ukrajinských Židů,“ řekl Šaransky jako reakci na laxní přístup Ukrajinské vlády k antisemitským útokům. Svým projevem také naznačil, že značná část pomoci bude zaslána na Ukrajinu přímo z Izraele, kde se nachází sídlo Židovské Agentury.

Na území Ukrajiny žije asi 70 000 Židů, naprostá většina z nich přímo ve velkých městech nebo v jejich blízkosti.

Podle mě krvavé protesty už v několika ohledech překročily právo na název „demonstrace“, a dotýká se místních Židů tou nejhorší možnou cestou, která se bohužel opakuje v historii lidské civilizace již po několikáté.

Autor: Ondřej Kubík

3 Komentářů

  1. 6.3.2014 – 4 Adar B 5774 v 14:57 — Odpovědět

    Možná už všichni sledujete, ale přeci jen:

    Otevřený dopis ukrajinských Židů do Ruské federace prezidentu Vladimiru Putinovi.
    http://eajc.org/page32/news43672.html

    a taky

    Vrchní rabín Ukrajiny: Rusko inscenuje antisemitské provokace, chová se jako nacisté před anšlusem Rakouska
    http://eretz.cz/2014/03/vrchni-rabin-ukrajiny-rusko-inscenuje-antisemitske-provokace-chova-jako-naciste-anslusem-rakouska/

    0
    0
  2. siva01
    6.3.2014 – 4 Adar B 5774 v 22:02 — Odpovědět

    vyjádření ukrajinské židovské obce:
    http://eajc.org/page32/news43672.html

    rozhovor se Židem, který vede “modré přilby Majdanu”
    http://www.haaretz.com/news/world/1.577114

    0
    0
  3. Pavel Korec
    11.3.2014 – 9 Adar B 5774 v 18:18 — Odpovědět

    Otevřený dopis ukrajinských Židů prezidentu Ruské federace Vladimiru Putinovi!

    http://m.eretz.cz/2014/03/otevreny-dopis-ukrajinskych-zidu-prezidentu-ruske-federace-vladimiru-putinovi/

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Co by kdyby

Další článek

Interview s Danielem Hermanem