Zdroj: wildolive.co.uk

Zatímco ukrajinská policie vyšetřuje páteční kyjevský útok na rabína Hillela Cohena, někteří spekulují i o ruské provokaci.

Josef  Zissels, předseda ukrajinského Vaadu a víceprezident Světového židovského kongresu uvedl pro stránky Jerusalem Post, že se jednalo o provokaci k “ospravedlnění ruské agrese” v oblasti.

Ruský prezident Vladimír Putin během konference začátkem března prohlásil, že na vzestupu jsou nacionalisté a antisemité a vyjádřil ochotu “použít všech dostupných prostředků k ochraně lidí,” kteří žádají o pomoc, stejně jako o ni Rusko již požádal legitimní ukrajinský prezident.

Od začátku nepokojů byli na Ukrajině během antisemitských útoků napadeni tři židé, z nichž dva utrpěli bodná zranění.  Na několika místech se objevila graffiti s protižidovskou tématikou, dvě synagogy se staly obětmi útoků zápalnými láhvemi.

Čelní představitel Ukrajinské židovské konfederace, rabín Yaakov Dov Bleich je přesvědčen, že tyto incidenty nepřicházejí spontánně. Tvrdí, že “je možné, že za nimi stojí Rusové převlečení za ukrajinské nacionalisty”.
Josefa Zisselse k  témuž  závěru přivedly podobnosti mezi jednotlivými útoky a míra profesionality, s jakou byly provedeny. Nedomnívá se, že by Rusko nebo Janukovičova vláda byly prvoplánově antisemitské – obává se ale, že jsou ochotny židy obětovat pro své vlastní politické zájmy.

Na žádost prezidenta Světového fóra rusky hovořících židů Kyjevana Alexandra Levina se minulý týden v hlavním městě Ukrajiny konal workshop s tématem sebeobrany.

Alex Selsky ze Světového fóra řekl pro Jerusalem Post,  že k pořádání workshopu bohužel existují pádné důvody.  Zároveň požádal všechna politická hnutí, aby se nesnažila napětí ve společnosti přesměrovat na židy.

Zdroj: JPost, Reuters

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Popírání šoa aneb Zyklon B pro zdraví Židů

Další článek

Saúdská Arábie zabavila izraelské zboží