Zdroj: hala-kd.cz

Dojemná péče ministra školství o zdraví našich dětí je poněkud přehnaná. Jeho návrh, aby se v automatech ve školách nesměly prodávat nezdravé potraviny, je jenom krokem zpět.Takže se můžeme těšit, že v našich školách budou jen automaty na mléko a čerstvou zeleninu. Obávám se jen, že to s tou čerstvostí bude možná trochu kulhat. Přeci jen ten automat tu čerstvost potravin asi moc dlouho neudrží, nebo se to tam bude muset pořád obměňovat. Ale nějak mi není jasné, čeho se tím docílí. Majitel firmy, která ty automaty provozuje najednou zjistí, že děti o ty čerstvé potraviny nemají tak velký zájem a automat vůbec nevydělává.

Já být šikovným obchodníkem, tak si v tom okamžiku otevřu v co největší blízkosti školy stánek, kde ty nezdravé, ale dětmi oblíbené pochutiny, budu prodávat ve velkém, případně tam umístím ten automat. A mohu si být jist, že mi děti cestou do školy nebo ze školy utrhají ruce. O přestávkách asi ne, protože ředitel zřejmě právě z tohoto důvodu na příkaz ze shora žákům nepovolí opouštět školu.

Tak co udělá socialistická vláda dál? Asi bude muset přijmout zákon, že podobné obchody a automaty nesmějí být do určité vzdálenosti od školy, podobně jako je to s nevěstinci či hernami. Ale pak se ty obchody objeví jen o několik metrů dál. Takže co dál?

Asi bude potřeba zakázat celoplošně prodej těchto výrobků dětem. Jinými slovy nejen kdo si bude kupovat cigarety, či alkohol, ale i kdo by chtěl Coca-Colu, nebo sušenky, tak bude muset být starší 18ti let a prokazovat se při nákupu občankou. No takhle to (asi) neskončí, ale podívejme se zpět do těch škol.

Jako další krok samozřejmě ten automat na zdravé potraviny v té škole přestane obchodník logicky provozovat, protože mu nic nebude vydělávat. Škola tím okamžikem přijde o pravidelný příjem a bude mít na výběr. Buď se provozu ujme sama a máme zde další náklady do školství o kterém všichni tvrdí jak v něm pořád chybějí peníze. Nebo tam prostě nebude a děti budou mít smůlu. Místo automatu s nezdravými potravinami nebudou mít automat žádný.

Jako každá regulace i tato bude cestou do pekel.

Autor: Tomáš Flaška

11 Komentářů

  1. E
    29.5.2014 – 29 Iyyar 5774 v 17:12 — Odpovědět

    Měl bych skromný dotaz – ty látky v oněch zde obhajovaných krmných směsích, za bakšiš distribuovaných ze školních automatů – decimují či nikolivěk genofond a tělíčka těch našich školních robátek?

    Druhak – to i já ze svých daní musím platit ty takto pěstovaně vykonzumované zdravotní anomálie u těch mladých otesánků?

    To je pro společnost opravdu tak výhodný kšeft? Vyměnit těch pár ušmudlaných kaček za umístění automatu ve škole za obrovské zdravotní potíže vyrůstající mladé generace?

    Mimochodem i v neregulované společnosti se reguluje a to neregulovaným nadužíváním lynčů, rychlých střelců, pogromečků, válčiček. V kulturnějším prostředí se pak pro náhodně regulace dynamictějšího rázu používá sportovního náčiním – middle class má v oblibě golfové hole a baseballové pálky, socky pak své pracovní nástroje jako srpy kladiva a tak. Některé kousky techničtějšího a hlavně hravého zaměření zase rádi neregulovaně regulují silniční provoz svými masívními vozidly. Ti musí trpět jak raněná zvěř, už jen když před nimi někdo vysloví název nejznámějšího nástroje regulace – a to pravidel silničního provozu. Já bych jim to jejich utrpení tak rád ulehčil, jenže kupodivu i prodej a použití střelných zbraní je regulován. Hanba a čtyřikráte Fůůůj!

    Hanba regulacím, Vivat Anarchy!!!!

    A já si teď pohledám nějaký softík či filmík a na regulaci spojenou s jejich distribucí vystrčím svůj prostředníček. Nebo raději oba. Tak

    0
    0
  2. dada
    1.6.2014 – 3 Sivan 5774 v 10:17 — Odpovědět

    Tak snad by taková rozhodnutí mohla být nechaná na soudnosti ředitele školy, nedovedu si představit, jak prakticky se dá taková věc řešit? Rozesílat seznamy zakázaných potravin? Podle jakých parametrů by se to řešilo, která šťáva je zdravá a která už ne, slyšela jsem už tolik protichůdných názorů na to, co je zdravé… Je jasné, že pokud v automatu budou prodávat naklíčené zrní, asi o něj děcka nezavadí, ale nějaký rozumný kompromis se přece dá domluvit ke spokojenosti všech.

    0
    0
  3. dada
    1.6.2014 – 3 Sivan 5774 v 10:40 — Odpovědět

    jinak teda, Erichu, tady tu zprávu jste určitě četl:
    http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/337753-saddam-mel-zustat-u-moci-valky-v-iraku-a-afghanistanu-byly-chybou-bilancuji-v-britanii.html
    když se regulace poněkud zprasí…
    fascinuje mě docela ta zpráva, takové suché konstatování, uvalili jsme miliardy za to, aby vzrostl terorismus a zahynulo 100 000 lidí, připravili jsme miliony lidí o domov… a co z toho? Co jako po takovém zjištění bude následovat, jaká další regulace? veliké nic?
    no nic, spletli jsme se, no co?
    asi by to chtělo hlavně nějakou seberegulaci nebo co

    0
    0
  4. Erich
    6.6.2014 – 8 Sivan 5774 v 10:39 — Odpovědět

    Dado to jsou pouze prokazatelně násilně zabití lidé a jen mezi léty 2003-2014. Nejsou do nich započítáni mrtví lidé, jak po náletech tak na následky všech embarg z let 1991 – 2002

    Jen pro představu v interviev z r 1996 Madlen Albright tvrdí, že i za cenu odhadovaných 500 tis obětí na straně iráckých dětí ten tlak na Irák – embargo + bezletová zóna a další, že to vše stojí za to, protože Saddám není schopen vyvinout ZHN.

    Dado, v mediálním pokrytí světových událostí se vůbec nic nezměnilo. Stejní lidé co lhali o Iráku, o Libyi dnes lžou o Ukrajině. Já jen doufám, že alespoň některým lidem již určité souvislosti docházejí a nenechají se lehce zmanipulovat propagandou.
    Nedivím se světu, že se na nás zlobí. Nedivím se světu za jeho reakce.

    0
    0
  5. dada
    7.6.2014 – 9 Sivan 5774 v 08:58 — Odpovědět

    Erichu, něco takového nemůže zůstat bez odezvy. To prostě není možné, to by byl div.

    Nevím, jestli lidi jako Madlen Albright jednají v nějakém tranzu, soudružské poslušnosti nebo skutečně z přesvědčení, každopádně z nich jde mráz po těle.

    0
    0
  6. Erich
    7.6.2014 – 9 Sivan 5774 v 10:44 — Odpovědět

    Dado a přesto, zkuste si sehnat její knihu “Mocní a všemohoucí” a porovnejte to co v ní zmiňuje a kritizuje s tím co se v té době psalo a jak uvažují ti jež ji zde tolik vyzdvihovali. Já ji už kvůli Kosovu a její velmocenské politice odmítám glorifikovat – ale ona je názorově mnohdy v příkrém rozporu s tím co se zde psalo o Iráku, o blízkém východě, o islámu, s mnohým co se zde bralo za jasnou věc. Mimochodem ta kniha byla nejdříve inzerována Lidovkami, že bude v prodeji na všech stáncích, ale pak byla potichu stažena z prodejen, snad do stoupy. Asi si její jinak velký glorifikátor Saša Křivoústý přečetl nějakou kapitolu.

    Tohle by Vás mohlo zajímat:

    0
    0
  7. dada
    9.6.2014 – 11 Sivan 5774 v 08:10 — Odpovědět

    Erichu, díky za tip, poohlídnu se po té knížce…
    Jenom asi tolik: když tak blbě kecají ty dvě kačeny jako v tom filmu, tak nějak je mi jasné, že jsou to jen nastrčené snaživky, u Albright bych nečekala, že bude tak blbá, ale že má nějaký přehled, životní zkušenosti (tím víc třeba z přístupu ke Kosovu mrazí). Nějak je to o to horší, když se k něčemu takovému uchyluje člověk, u kterého čekáte, že by mohl být rozumný, že na to má (Kerry tam žvaní jak Mikuláš, od toho bych asi rozumného nečekala vcelku nic).
    Ale jinak už su asi starej blbec, ale opravdu mě dojalo vidět ty fronty lidí čekajících na volby. Jestli toto někdo nebere vážně… co z toho může vzejít, doufám, že další pokračování toho filmu nebude ještě desetkrát horší.

    0
    0
  8. Erich
    9.6.2014 – 11 Sivan 5774 v 10:10 — Odpovědět

    Ad 7. Dado já pochopil,že Madeleine Albright chrání především zájmy USA a pak své – v Kosovu privatizovala, ale přeci jenom – je v uvažování, v pohledu na světové dění jiná ( v tom pozitivním smyslu ), než by se mnohým zde líbilo. A to ji budiž připočteno k dobru.

    Pokud se Vám podaří tu knížku opravdu někde sehnat a porovnáte názory člověka z vrcholové funkce v USA s tím, jak se o jí zmiňovaných událostech informovalo a informuje u nás – ….

    0
    0
  9. dada
    9.6.2014 – 11 Sivan 5774 v 10:48 — Odpovědět

    ad 8. tak jsem si to už objednala v antikvariátu :-)

    0
    0
  10. cipi
    10.6.2014 – 12 Sivan 5774 v 07:45 — Odpovědět

    Od Madlenky ke žrádlu zpět:)
    Máme osvíceného ředitele, který do školy automat nedal. V ZUŠce naopak takový je, a občas mám docela radost, když mou dětem koupit pití po baletu. Na ZŠ jsem dojížděla do jazykovky, v hlubokém totalismu. Kdepak my jsme na prvním stupni trávili volné hodiny? V nedaleké cukrárně. Ještě teď se slzou v oku vzpomínám na jazyk rozedřený od Vitacitu.

    0
    0
  11. Erich
    10.6.2014 – 12 Sivan 5774 v 15:03 — Odpovědět

    Ad 10. To já zas ukrutně trpěl v sídlištní škole, cukrárna nikde, tak jsme si volné chvíle krátili házením vším možným, a to spravedlivě – totiž po sobě navzájem. S mlékem to bylo obzvláště zábavné. Já tedy své vždy vypil. Těch militantních sklonů a ujíždění na studeném mléce jsem se již nezbavil. Jenže ty “snad zdravé” potraviny by si děcka nekupovala, v tom má Tomáš pravdu. Ale zase nechat řádit ruku trhu bez nějakého kompromisu, přímo ve školních chodbách, také nebude východisko.

    http://zpravy.ihned.cz/c1-62182190-stat-zacal-bojovat-s-automaty-na-cokolady-ve-skolach-vydal-seznam-zdravych-potravin

    Když jediné co člověku kolikrát zbývá v boji se soudobými nešvary – snažit se být alespoň trochu sám ostrůvkem pozitivní deviace, proč by se toto nemělo týkat právě škol?

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

UDĚLAL HODNĚ PRO DIALOG

Další článek

Fuck the system aneb Bůh a člověk