Zdroj: parlamentnilisty.cz

V posledních dnech opět eskaloval letitý konflikt mezi Izraelci a Palestinci, tentokrát v Pásmu Gazy. Co je třeba podle vás udělat, aby došlo k udržitelnému řešení situace?

Základním předpokladem je dodržování příměří a ukončení ozbrojené části tohoto konfliktu, který má rovinu politickou a vojenskou. Prvním předpokladem k trvalému soužití je uznání samostatného palestinského státu ze strany Izraele, jak ho schválila OSN před dvěma lety velkou většinou hlasů. K tomu lze těžko dojít bez zastavení výstavby nových osad a postupného stahování těch už postavených. Což jsou postuláty, které se příliš neliší od rezoluce přijaté jednomyslně Radou bezpečnosti OSN před pár dny.

Momentálně to však vypadá, že navrch mají na obou stranách spíše radikální síly?

Izraelská reakce na nikdy nepotvrzený palestinský organizovaný podíl na zabití tří Izraelců – což je vlastně počátek tohoto konfliktu – nahrává radikálnějším složkám palestinské společnosti. Zdá se, že konflikt posiluje radikály na obou stranách. Je proto potřeba ho deeskalovat.

Další ozbrojené střety se odehrávají podstatně blíže k našim hranicím na Ukrajině a mimo jiné způsobily roztržku mezi Západem a Ruskem. Po sestřelení civilního letadla se Evropská unie odhodlala k masivnějším sankcím vůči Rusku. Je to podle vás správný krok?

Je to nezbytná reakce, na kterou byla Ruská federace upozorňovaná opakovaně. Evropská unie poměrně dlouho váhala, o současných zpřísněných sankcích se diskutovalo a navrhovaly se už před měsícem. Je to přiměřená odpověď, je třeba tímto čelit zasahování Ruska do ukrajinských poměrů.

Nedávno přišla vláda prostřednictvím ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera s návrhem na zvýšení počtu žen na kandidátkách politických stran, konkrétně aby na nich byl minimálně 30procentní podíl jednoho z pohlaví. Což se v praxi týká převážně žen. Vy tento bod máte dlouhodobě v programu, takže s vládním návrhem souhlasíte. Ale přečetl jsem si, že požadujete ještě další opatření v tomto smyslu. Jaká?

Strana zelených má vnitrostranické kvóty zavedeny už dávno. Dost úzkostlivě je dodržujeme, a to i ve volených orgánech uvnitř strany a na kandidátních listinách. Těch třicet procent je rozumně navržená míra toho, odkud už se to méně zastoupené pohlaví – řekněme, že jsou to většinou ženy, ale nemusí tomu automaticky tak být – umí o svá práva účinně postarat. Nicméně jsme v tomto o něco dále a vesměs máme kandidátky buď zipové, nebo s padesátiprocentním zastoupením toho či onoho pohlaví. Návrh z dílny ministra Dienstbiera je na české poměry odvážný, ale z evropského pohledu umírněný. Jde ale každopádně o krok správným směrem. Není tedy nutné zdůrazňovat jeho nedokonalosti, ale spíše ho ocenit. Zejména i proto, že je spojen s konkrétními sankcemi, dokonce i finančními. Bez toho by byl takový zákon těžko vymahatelný.

Na stránkách Strany zelených také říkáte, že je nezbytné ještě zavést nárok na umístění dítěte do školky, což je určitě také důležité pro rodiny s malými dětmi.

Ano. Ale musím doplnit, že se to týká dětí už od dvou let věku.

Strana zelených je po rezignaci Ondřeje Lišky nyní bez předsedy. Kdy ho budete mít?

Máme svolaný sjezd, který se bude konat na konci listopadu. Tam bude s největší pravděpodobností zvolen nový předseda. Program sjezdu není sice ještě dán, ale očekává se to. O šancích jednotlivých kandidátů rozhodnou tentokrát výsledky v komunálních volbách.

A vy budete na předsedu kandidovat?

I já se budu rozhodovat podle toho, jak uspěju v komunálních volbách. Jak budu úspěšný v poměru k výsledkům ostatních. To by mělo rozhodnout. Voliči by měli určit – a tady je k tomu příležitost – koho si v čele Strany zelených přejí.

Zdroj: parlamentnilisty.cz

7 Komentářů

  1. Oskie98
    10.8.2014 – 14 Av 5774 v 20:43 — Odpovědět

    Pan Stropnický by se možná nemusel vyjadřovat k věcem, kterým nerozumí. OSN před dvěma lety rozhodně neschválilo samostatný palestinský stát. Šlo o hlasování VS OSN, které “Palestině” přiznalo status nečlenského pozorovatelského státu. Jaké má podle M.Stropnického tento “uznaný stát” hranice? (Zapomněl dotyčný, že ČR hlasovala proti?)

    1
    0
  2. Karel79
    11.8.2014 – 15 Av 5774 v 07:10 — Odpovědět

    Pan Stropnický jeho parta zelených brouků Pytlíků se cítí povoláni vyjadřovat se ke všemu. Ještě by mohl se svou troškou do mlýna přispět Jaromír Bláha z hnutí Duha. Oba by s Katuškou jau-jau tvořili báječnou trojku.

    0
    0
  3. woodoo
    11.8.2014 – 15 Av 5774 v 07:26 — Odpovědět

    Upřímně jim ho ve vedení jako “předsedu” zeměkoulestrany přeji. Pokud zvolen, již teď gratuluji, neb mysli pronikavější neměli ve středu svém, a to tam byli jinší titánové. “O)

    0
    0
  4. Erich
    11.8.2014 – 15 Av 5774 v 08:40 — Odpovědět

    Ad 1 Oskie98 víte hranice nehranice, asi by jste byl velice ( myslím že Vy zrovna mile )překvapen, jaký vztah k právně definovaným hranicím a ve skutečnosti vojenskou silou realizovaným představám o hranicích měl Ben Gurion, otec Bibiho, terorista s nobelovkou a další státnící.

    Ad 2 Karle79 Myslím že na rozdíl od Matěje, takový Liška lišácký, gentleman a půvab sám mluvil pěkně, jen jaksi pravdu ohýbal i v chůzi. Pamatuji tu jeho a Bursíkovic dezinterpretaci postoje Nata k radaru – to lavírování, změna postojů o 180 stupňu. Liška to je příklad Kukačky co lišácky rozložila zelené – to byl předseda přímo k nezaplacení

    0
    0
  5. tobro
    12.8.2014 – 16 Av 5774 v 17:48 — Odpovědět

    Ad MATĚJ STROPNICKÝ /mimo/.

    V pražské politice jsem se pohyboval téměř deset let a mohu jen s upřímným úsměvem kvitovat příspěvky svých (před)diskutujících, evidentně totiž pochopili, co je tohle individuum zač a jaký má o věcech přehled…

    Teď jde ale ještě o to, aby to pochopili i ovčané na Praze 3, kde tento úžasňák kandiduje za megaslepenec s názvem “Žižkov nejen sobě – koalice SZ, KDU-ČSL, STAN a nezávislých kandidátů”. Samostatně se tyto “politické subjekty” nemají šanci nikam dostat, proto opakovaně vytvářejí toto chucpe, v praxi je to pak děs, běs, ale to už ovčané netuší, nebo je to nezajímá… Oni totiž pak umí akorát (pochopitelně bez jakékoli sebereflexe) nadávat, ale to už je (většinou) pozdě ;-)

    0
    0
  6. Elina
    13.8.2014 – 17 Av 5774 v 12:15 — Odpovědět

    Díky za takové články! Jen upevní mé rozhodnutí, koho v žádném případě NEVOLIT! A na seznamu stran pro mne nevolitelných je SZ hned na druhém místě. Přeji hezký den.

    1
    0
  7. Ondřej Kubík
    14.8.2014 – 18 Av 5774 v 08:57 — Odpovědět

    Strana Zelených je už dlouhodobě hned po komunistech nejzbytečnější strana v Česku. Ale chápu, že dělat politiku založenou na zkreslených představách o světě může být zábava.

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

I Praha má své beďary - Reakce na téma Událostí ČT "Rušení nočního klidu"

Další článek

Proč zase Američané? Proč ne my?