Zdroj: Archiv

Podle včerejších zpráv britských médií se Velká Británie chystá v leteckém průzkumu nad severním Irákem použít stíhačky Tornado. Nemá ale v úmyslu se zapojovat do bojových operací.  
Londýn údajně uvažuje i o vyzbrojování Kurdů, kteří v severním Iráku stojí proti radikálům z hnutí Islámský stát. Jak píše deník The Independent, spekuluje se  i o pozemní operaci, která by pomohla při záchraně příslušníků náboženské sekty jezídů z obklíčení.

Hlavním důvodem k použití stíhaček má být skutečnost, že bez leteckého průzkumu není v horské oblasti u Sindžáru možno distribuovat humanitární pomoc. Shazování zásob je ztíženo nebezpečím, že by v přelidněné oblasti někdo mohl být zraněn nebo zabit.

Tornada, která budou vybavena sofistikovaným snímkovacím zařízením, by mohla tento problém vyřešit.

Deník The Guardian uvádí, že vyslání stíhaček nad Irák musí ještě schválit vláda.

Humanitární pomoc v Iráku dosud uprchlíkům před islamisty poskytovaly Spojené Státy, které zároveň letecky útočily na radikály. Washington údajně nově vyzbrojuje i kurdské jednotky, které dříve podporoval pouze skrze iráckou vládu.

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Nepokoje v Lybii

Další článek

​Hranice s Gazou je otevřená, tvrdí egyptské ministerstvo zahraničí