Zdroj: jewishmuseum.cz

V České republice dosud nezveřejněné fotografie sledují osudy židovských utečenců v Čechách a na Moravě v širším kontextu uprchlíků a uprchlické politiky v celé habsburské monarchii.

Sté výročí vypuknutí první světové války připomíná Židovské muzeum v Praze výstavou o osudech židovských uprchlíků, které válečný konflikt vyhnal z domovů. Jmenuje se Orient v Čechách? a v Galerii Roberta Gutmanna na Starém Městě ji můžete navštívit až do 1. února příštího roku.

V porovnání s uprchlíky, kteří v roce 1938 kvůli Mnichovské dohodě uprchli z pohraničí, jde o srovnatelné, ne-li větší množství lidí v nouzi, kteří za první světové války z jiných částí habsburské monarchie utekli do českých zemí. Byli mezi nimi Poláci, Rusíni či Židé z Haliče a Bukoviny nebo Italové a Chorvati z jihu monarchie. Byli první významnou skupinou uprchlíků v moderních českých dějinách.

“Zvláště pro židovské obyvatele patřil útěk a přerod z rovnoprávných občanů v bezprávné utečence k jejich cestě stoletím uprchlíků,” říká jeden z autorů výstavy Michal Frankl. Spoluautory jsou Jan Wittenberg a Wolfgang Schellenbacher.

Výstava přibližuje nejen bezprostřední osudy uprchlíků, ale také negativní reakce společnosti, které napomáhaly k vývoji českého antisemitismu na počátku první republiky.

Autoři: Martina Křížová, ve spolupráci s Židovským muzeem v Praze

Zdroj: Aktualne.cz

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Univerzalismus v Tóře a Koránu

Další článek

Muslimský šátek jako otrokův obojek?