Zdroj: jpost.com

Australská organizace Tzedek upozorňuje na nebezpečí, s nimiž se děti a mladiství mohou setkat během návštěvy židovské rituální lázně mikve.

Osmatřicetiletý advokát Manny Waks, zakladatel skupiny, byl sám obětí znásilnění a od roku 2011 se snaží, aby sexuální zneužívání dětí uvnitř australské židovské komunity bylo veřejným tématem. Waks se také angažuje ve sporech s ortodoxními vzdělávacími institucemi, obviněnými z utajování případů zneužívání a z krytí pachatelů.

Tzedek vydal v úterý dvojjazyčný anglicko-hebrejský soubor doporučení, jak předcházet sexuálním zločinům v mikve. Je žádoucí, aby mladiství byli v lázni vždy ve společnosti otce nebo jiného dohližitele. Také by měli být přítomni vždy alespoň dva dospělí, kteří budou mít děti neustále pod dohledem. Text dále doporučuje, aby lázně měly pevně stanovené otvírací hodiny a aby v nich nebyla žádná zákoutí, kam je možno se schovat. Zdůrazňuje rovněž, že  hranice interakcí mezi dětmi a dospělými musí být jasně písemně definovány a dány na vědomí všem návštěvníkům mikve.

Manny Waks si stěžuje na nezájem médií o případ znásilnění v mikve a o smrt advokáta oběti. Tento případ, na rozdíl od skandálu týkajícího se rabína Barry Freundela, který si v mikve u washingtonské synagogy natáčel koupající se ženy, tisk a televize přešly bez povšimnutí.

Rabín Meir Shlomo Kluwgant, prezident Rabínské australasijské organizace míní, že iniciativa skupiny Tzedek by měla být oceněna. Podle rabína musí každá mikve brát v potaz své možnosti a podmínky, aby dětem zajistila plnou ochranu.

Autor: redakce Shekel.cz

2 Komentářů

  1. Refael
    2.11.2014 – 9 Heshvan 5775 v 02:39 — Odpovědět

    Máte prosím link v angličtině? Prosím prosím.

    0
    0
  2. 2.11.2014 – 9 Heshvan 5775 v 12:33 — Odpovědět

    @Rafael:
    http://www.jpost.com/Diaspora/Jewish-group-calls-for-safeguards-against-child-abuse-at-ritual-baths-380074

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Pavel Šafr: Zeman je podrazák!

Další článek

Žena s nikábom vyhodená z opery