Zdroj: Shekel

V Izraeli byly nalezeny zbytky bazénu, který byl vystavěn Římany po zničení židovského chrámu a vyhanání židů v roce 70.

Šéf archeologů Ofer Sion uvádí, že nález svědčí o tom, že město vybudované Římany bylo mnohem rozsáhlejší, než se předpokládalo. “Je to významný nález, protože při vykopávkách v židovské čtvrti jsme ještě nikdy nenašli budovy pocházející z 2. nebo 3. století,” řekl Sion.

Pozůstatky římské stavby byly archeology objeveny v židovské čtvrti Starého města v místech, kde má v budoucnu vzniknout židovská rituální lázeň. Nejprve byly nalezeny schody, které vedly k mozaikou vyložené podlaze bazénu. Dále bylo nalezeno několik set hliněných destiček, které byly ocejchovány znakem desáté římské legie, která bazén vystavěla.

Bazén byl pravděpodobně součástí většího komplexu, který sloužil jako lázně pro vojsko. Zbytky bazénu budou zachovány a včleněny do budoucí stavby.

Na troskách zničeného Jeruzaléma vybudovali Římané město zvané Aelia Capitolina. Židé měli zakázáno do tohoto města vstoupit.

Autor: redakce Shekel.cz

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Zvláštní proroci (3)

Další článek

Spořící účty, souboj na ostří nože