Zdroj: Shekel

Izrael ve středu zbořil dům rodiny Abdelrahmana Shaloudiho, který vjel automobilem do lidí čekajících na tramvajové zastávce v Jeruzalémě. Premiér Benjamin Netanjahu oznámil úmysl dát strhnout rovněž domy dvou Palestinců, kteří v úterý zaútočili na synagogu Kehilat Bnei Thorat. Všichni tři Palestinci byli zastřeleni. K demolici jsou určeny rovněž domy pachatelů čtyř dalších útoků z posledních měsíců.

Izrael se ke kontroverznímu trestání pachatelů ničením nemovitostí letos vrátil poprvé od roku 2005. Tehdy od něj upustil na doporučení Moshe Ya´alona, dnešního ministra obrany, který dokazoval, že tento postup je kontraproduktivní, plodí nenávist a stupňuje množství útoků. Rodiny, které tímto způsobem přišly o přístřeší, také vzápětí dostaly více peněz a pořizovaly si lepší bydlení, než měly před demolicí.

Shaloudiho rodina a lidé z okolních domů byli v den demolice evakuováni. Někteří z evakuovaných si stěžují, že byty v nepřítomnosti majitelů někdo vyraboval.

Paní Shaloudiová, matka jedenadvacetiletého muže, který na tramvajové zastávce zabil dva lidi, tvrdí, že v případě jejího syna nešlo o teroristický útok, ale o autonehodu. Mladík měl v osudný den za sebou prý 72 hodin beze spánku; trpěl paranoiou a byl objednán na vyšetření na psychiatrii. První schůzky s lékařem se ale nedožil.

Další Abdelrahmanův příbuzný považuje ničení domů za provokaci. “Rozhodnutí ničit domy nepřinese Izraeli klid,” řekl britským novinám.
Také pro B´tselem, izraelskou skupinu ochránců lidských práv, je boření obydlí “kolektivním trestem, který je stejně nezákonný jako nemorální.”

Palestinci rovněž poukazují na uplatňování dvojího metru, odrážejícího se podle nich i v tom, že o boření domů se ani neuvažovalo v případě židovských pachatelů brutální vraždy šestnáctiletého Mohamada Abu Khdeira, který byl upálen letos v červenci.

Autor: redakce Shekel.cz

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Havel nebyl černobílý

Další článek

Turci vraždí syrské uprchlíky