Zdroj: lithuaniatribune.com

Klesající ceny ropy srazily ruské hospodářství na kolena. Očekává se pokles HDP a musí se šetřit kde to jde. Ale někde to zjevně nešlo, nejde a asi ani nepůjde.

Hospodářsky nerozvinuté Rusko je bytostně závislé na vývozu ropy a plynu. S poklesem cen na světových trzích, rovnou klesá i hospodářský úspěch Ruska. Premiér Medveděv již vyzval ruské občany, aby si nakupovali léky do zásoby, protože se dá očekávat že na jejich nákup v zahraničí nebude mít již v brzké době Ruská federace peníze. Těch problémů má ale Rusko podstatně více.

Po lednovém zasedání vlády bylo rozhodnuto, že peníze do úplně všech oblastí ruského hospodářství budou sníženy o 10% s jedinou výjimkou, a tou je armáda. Armáda je totiž pro prezidenta Putina prioritou číslo jedna.

Já to chápu. Je to jasné. Sousední Ukrajina nedávno zabrala nepodstatnou část ruského území a pokusila se tuto expanzi rozšířit, což se jí zatím nedaří, i když do těchto napadených území posílá jeden vojenský konvoj za druhým.

Sousední republiky Jižní Osetie a Abcházie taktéž vystrkují růžky a jejich jednotky již obsadily příhraniční oblasti Ruska za účelem udržení pořádku, protože tvrdí, že tam jsou utlačováni občané neruské národnosti.

Úhlavní nepřítel NATO nikdy otevřeně nevyhrožoval dříve Sovětskému svazu, dnes Rusku, napadením. Historie ukázala, že na rozdíl od Sovětského svazu, útočné plány ani neexistovaly, pouze obranné. Ale dnes se představitelé nejsilnějších zemí NATO asi pomátli a rétoriku přitvrdili. A tak Angela Merkelová prohlašuje, že v případě konfliktu mohou být německé tanky do dvou dnů ve Smolensku, Francois Hollande podotkl, že kdyby ke konfliktu došlo, tak by vojenský přístav Murmansk s celým širokým okolím byl úplně vymazán ze země a prezident Obama neopomene pravidelně připomínat, že USA jsou jadernou velmocí a je nutno s nimi počítat.

V blízkosti civilních ruských letišť, např. Petrohradu, běžně létají neoznačené vojenské letouny NATO. Mají vypnuté odpovídače na radar a pro civilní letecký provoz jsou tak neviditelné.  Již několikrát došlo málem ke srážce s ruským linkovým letadlem, které o tom cizím vojenském prostě nemohlo vědět.

Pobaltské státy se nechaly slyšet, že jejich národní menšiny žijící v Ruské federaci nemají zajištěna dostatečná práva. A jako naschvál to řekly krátce poté, co Ukrajina zabrala poloostrov Myrk.

Spojené státy stále vyvíjí a testují nové typy mezikontinentálních raket a s velkou publicitou spouští na vodu nové jaderné ponorky, jež mají zvýšený počet raketových sil. Poslední odpal z ponorky dopadl velmi dobře, střela po několika tisících kilometrech zasáhla naplánovaný cíl a přitom vyzkoušela i úhybné manévry před případnou protiraketovou obranou protivníka.

Vojenské letouny pobaltských států pravidelně narušují vzdušný prostor Ruské federace, především v Kaliningradské oblasti. Dělají to velice chytře, k narušení vzdušného prostoru suverénního státu dochází vždy pouze na velmi krátkou dobu. Evidentně tak neustále testují protiletadlovou obranu Ruska.

To jsou všechno věci, které Rusko trápí. Já tomu rozumím a proto musí jít všechny peníze do obrany, i kdyby nebylo co žrát.

Autor: Tomáš Flaška

10 Komentářů

  1. Erich
    17.1.2015 – 26 Tevet 5775 v 22:09 — Odpovědět

    Připomenul bych jedno jméno – Curtis LeMay.

    A meeting in November, 1948 with Air Force Chief of Staff, Hoyt Vandenberg, found the two men agreeing the primary mission of SAC should be the capability of delivering 80% of the nation’s atomic bombs in one mission. Towards this aim, LeMay delivered the first SAC Emergency War Plan in March 1949 which called for dropping 133 atomic bombs on 70 cities in the USSR within 30 days. Air power strategists called this type of premptive strike, “killing a nation.”[26] However, the Harmon committee, released their unanimous report two months later stating such an attack would not end a war with the Soviets and their industry would quickly recover. This committee had been specifically created by the Joint Chiefs of Staff to study the effects of a massive nuclear strike against the Soviet Union. Nevertheless, within weeks, an ad hoc Joint Chiefs committee recommended tripling America’s nuclear arsenal, and Chief of Staff Vandenberg called for enough bombs to attack 220 targets, up from the previous 70.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Curtis_LeMay#World_War_II

    V Jugolsávii Američan

    0
    0
  2. Erich
    17.1.2015 – 26 Tevet 5775 v 22:54 — Odpovědět

    Tomáši odkud máte tu informaci? Něco jsem ráno zaslechl ale neseděla mi čísla – něco kolem 68mld dolarů???

    0
    0
  3. Tomáš Flaška
    18.1.2015 – 27 Tevet 5775 v 07:00 — Odpovědět

    Četl jsem to na několika zdrojích. Např.:
    http://newstwenty4seven.com/cs/news/siluanov-predlozhil-sokratit-bjudzhetnye-rashody-na-10-protsentov

    Nebo:
    http://www.blisty.cz/art/75141.html

    0
    0
  4. Erich
    18.1.2015 – 27 Tevet 5775 v 09:24 — Odpovědět

    Měl jsem text v ruštině z 29.12.2014, kde se hovořilo spíše o logice krácení vojenského rozpočtu, dané současnou ekonomickou situaci.

    Nicméně ta čísla je kvůli porovnání nutné zasadit do širšího kontextu.

    Zde je přehled výdajů na zbrojení, asi pro nás nejzajímavějších států:

    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_military_expenditures

    A důležitá poznámka – V USA jdou finance na jaderné zbraně mimo tento balík – děje se tak přímo z rozpočtu ministertva energetiky.

    http://cs.wikipedia.org/wiki/Ministerstvo_energetiky_Spojen%C3%BDch_st%C3%A1t%C5%AF_americk%C3%BDch

    0
    0
  5. Erich
    18.1.2015 – 27 Tevet 5775 v 09:33 — Odpovědět

    Našel jsem to :

    http://www.ng.ru/economics/2014-12-29/1_siluanov.html

    «Мы в следующем году будем предлагать определиться более жестко по приоритетам, и часть расходов все-таки оптимизировать, оставить основные», – сказал Силуанов днем ранее в Совете Федерации. «Социальные мы вообще не будем трогать», – передает слова министра РИА Новости.

    По его мнению, необходимо сократить расходы на оборону, которые составляют более 30% бюджета. «Я считаю как экономист, что треть – это высокая планка. Необходимо перераспределять, переструктурировать расходы в пользу инфраструктуры, образования и так далее. Тяжело нести такие военные расходы. Поэтому здесь нужно говорить об оптимизации численности, особенно правоохранительных органов, и там большой резерв», – отметил Силуанов.

    0
    0
  6. Tomáš Flaška
    18.1.2015 – 27 Tevet 5775 v 09:53 — Odpovědět

    Víte Erichu, ale já vůbec neporovnávám zbrojení USA a Ruska. O tom ten článek není. Ten článek je o tom, že Rusové jsou hospodářsky v kýblu a musí šetřit. Ale tím, že seškrtají vše kromě armády ukazují, jak jsou stále roztahovačný a dobyvačný národ.

    0
    0
  7. danny
    18.1.2015 – 27 Tevet 5775 v 11:58 — Odpovědět

    aký je rozdiel medzi ,,Indiánom” a rusákom?žiadny.Ruky plné zbraní a holá prdel.

    0
    0
  8. Erich
    18.1.2015 – 27 Tevet 5775 v 12:06 — Odpovědět

    Tak se tedy bude škrtat ano či ne?:::

    http://www.blisty.cz/art/75964.html

    Když Vás tolik trápí roztahovačnost jedněch a přitom se nemíníte zabývat porovnáním nákladů na militarizaci obou, tak můj další odkaz berte jako zcela bezpředmětný.

    USA má v Rumunsku myslím, že již dvě vojenské základny – jedna přímo u Černého moře.

    http://zahranicni.ihned.cz/c1-61094020-v-rumunsku-vznika-americka-zakladna

    http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa/rumunska-zakladna-jako-nahrada-americanu-za-kyrgyzstan_286442.html

    Ze zmínky o opravě škol odvozuji, že USA velice záleží na vzdělání domorodců v místě svého působení, tedy v okolí svých základen.

    A zde si můžete stáhnou zadávací dokumentaci na rekonstrukci škol, dislokovaných v Sevastopolu ( Krym ) z konce roku 2013, vydanou kupodivu organizací pracující přímo pro US Navy:

    https://www.fbo.gov/index?s=opportunity&mode=form&id=2bb691b61c59be3a68180bd8c614a0cb&tab=core&_cview=1

    Já to vnímám jako jisté indicie. Jenže já jsem venkovan, co navštěvuje maximálně tak nálevnu 6.c.sk.

    0
    0
  9. dada
    18.1.2015 – 27 Tevet 5775 v 12:28 — Odpovědět

    Tak Rusové to mají jinak nastavené než my, ostatně to se ukázalo třeba už u Leningradu. A kdo je z “velkonárodů” víc roztahovačný, o tom by se dalo asi dlouze diskutovat. Prostě jiné priority. Záleží, jak to vnímají oni sami.

    0
    0
  10. danny
    18.1.2015 – 27 Tevet 5775 v 16:08 — Odpovědět

    Erichu,ani Hapkova hospudka páte c.s.nie je na zahodenie.smile

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Karikatury zabíjejí dál (Niger)

Další článek

Život v pekle