Čtvrt roku po teroristických útocích na redakci humoristického časopisu Charlie Hebdo a na košer obchod zaznamenávají francouzští knihkupci nebývalý zájem o knihy o islámu.

Podle francouzské tiskové agentury AFP stoupl celkový prodej knih o islámu v prvním letošním čtvrtletí – v porovnání se stejným obdobím loňska – trojnásobně. Knihkupectví, specializovaná na islámskou literaturu, zaznamenala nárůst prodejů o 30%. Provozovatel nakladatelství Al Buraq, Mansour Mansour, přirovnává současný boom zájmu o islámskou literaturu k situaci krátce po událostech z 11. září 2001.

Odborníci předpokládají, že za zájmem veřejnosti o knihy o islámu je snaha lépe porozumět náboženství, za jehož reprezentanty se vydávají teroristé. Někteří knihkupci vydávají svědectví o zákaznících, přicházejících pro Korán a další knihy, aby si sami udělali představu o tom, je-li islám násilné náboženství.

Mansour Mansour však varuje před pokusy číst Korán a vykládat si ho po svém, bez odborného vedení a vysvětlení. Dodává, že jeho nakladatelství dokonce stáhlo některé knihy z nabídky.

Ve Francii vloni vyšlo víc knih o islámu než o křesťanství. Na vlně zájmu se svezly i takové knihy, jako například hyperkritická Francouzská sebevražda Erica Zemmoura.

9 Komentářů

  1. 6.4.2015 – 17 Nisan 5775 v 15:47 — Odpovědět

    Nezaškodí.. Ale pomůže ??

    0
    0
  2. ahmed
    6.4.2015 – 17 Nisan 5775 v 16:23 — Odpovědět

    Myslím, že ano. Na kvantitě nezáleží.

    0
    0
  3. danny
    6.4.2015 – 17 Nisan 5775 v 18:13 — Odpovědět

    Pri volbách kvantita voličov dokáže narobit divy s kvalitou.Na kvantite záleží a ako.smile

    0
    0
  4. Václav Kubka
    7.4.2015 – 18 Nisan 5775 v 20:25 — Odpovědět

    Mansour Mansour však varuje před pokusy číst Korán a vykládat si ho po svém, bez odborného vedení a vysvětlení: https://www.youtube.com/watch?v=wUbRTBhomiA

    0
    0
  5. danny
    8.4.2015 – 19 Nisan 5775 v 05:58 — Odpovědět

    Kôli svojmu filmu Suicide Killers(Sebevražední zabijaci) hovoril francúzsky filmár Pierre Rehov v izraelských ,,krimináloch" s mnohými Palestíncami,ktorí boli chytení,skôr ako ich nálože vybuchli,alebo ktorí napomáhali pri plánovaní utokov.Jeho záver hovorí:,,Každí z nich sa ma snažil presvedčit,že to bola s morálnych dôvodov správna vec.Nie su to deti,ktoré chceli konat zlo.Su to deti,ktoré chceli konat dobro."
    Zrejme to odborné vedenie a vysvetlenie?

    1
    0
    • 8.4.2015 – 19 Nisan 5775 v 19:26 — Odpovědět

      To by bylo jasné a pohodlné, ale tak jednoduché to není. Cituji kolegu Libichera (celý text na http://libicher.blog.idnes.cz/c/167912/Fenomen-sebevrazednych-atentatu-cast-I.html ) – "věřící muslim rozmýšlející o budoucnosti sebevražedného útočníka má před sebou závažný teologický problém. Bernard Lewis, jeden z nejproslulejších historiků islámu, k tomuto problému v knize Crisis of Islam píše, že podobné činy nemají žádné ospravedlnění v islámském právu, ani precedent v islámské tradici, přičemž dodává, že "nejde jen o zločiny vůči lidskosti a vůči civilizaci – z muslimského hlediska se zároveň jedná o akty rouhání, pokud ti, co se takových činů dopustili, prohlásili, že jednají ve jménu Boha, jeho Proroka a jeho svatého písma."

      Islám jasně zakazuje zabíjení civilistů (viz např. zde) i samotný akt sebevraždy a extremističtí muslimští učenci se přes tato pravidla žádnou teologickou argumentací přenést nedovedou. Místo toho se snaží popírat, že civilisté jsou civilisty (kupříkladu oblíbeným tvrzením, že atentáty v Izraeli jsou ospravedlnitelné, neboť každý Izraelec je alespoň potencionální voják) a sebevražda sebevraždou – atentát při němž se sám pachatel připraví o život, považují za legitimní akt ozbrojeného džihádu.

      Lewis se k tomu vyjadřuje následovně: "Rané autority zřetelně rozlišují mezi situacemi, kdy věřící čelí jisté smrti z rukou nepřátel a mezi těmi, kdy zabíjí sám sebe. Velmi raná tradice patřící do kategorie známé jako 'hadís kudsí', značící stanovisko samotného Boha citované ústy Mohameda, nám dává velmi jasný příklad. Prorok byl u toho, když muž smrtelně raněný během ozbrojeného džihádu zabil sám sebe, aby zkrátil svou bolest. Nato Bůh prohlásil: 'Můj služebník mne předstihl, když vzal svou duši vlastní rukou; nebude mu tedy dovoleno vstoupit do ráje.' " Je tedy jasné, že v očích islámu není u sebevraždy důležitý motiv a účel, ale samotná skutečnost, že člověk sám ukončuje svůj život, což má být úkol náležící Bohu. …. Ariel Merari potvrzuje výsledky bádání amerického politologa Roberta Papea, autora zatím zřejmě nejrozsáhlejších výzkumů na poli sebevražedného terorismu. Ten ve svých třech knihách – zejména nedávno vydané Cutting the Fuse – a řadě článků zastává názor, že hlavním hnacím motorem sebevražedných atentátů (ať už páchaných muslimy nebo nemuslimy) je boj proti okupaci. Tomu napovídá i několik očividných skutečností – například v Libanonu, kde se tento druh teroru objevil poprvé, útoky ustaly poté, co se ze země stáhly jednotky izraelské armády; v Iráku se naopak atentátová lavina spustila až po zahájení americké invaze. Pape zdůrazňuje, že z 2200 atentátů od roku 1980 do současnosti, které důkladně zanalyzoval, se 90% odehrálo přímo v domovině útočníků, často jen pouhé kilometry od jejich bydlišť. Útoky páchané občany jiných zemí jsou tak jen výjimkou z pravidla.”

      0
      0
  6. Václav kubka
    9.4.2015 – 20 Nisan 5775 v 19:28 — Odpovědět

    Pro Karímu- http://reportermagazin.cz/zivou-me-nedostanou/

    0
    0
  7. dada
    10.4.2015 – 21 Nisan 5775 v 09:20 — Odpovědět

    Pro jednoho nemají ospravedlnění v islámu, pro druhého mají… Podle mě je nebetyčná blbost zastírat souvislost víry – náboženství s takovými činy, k ničemu konstruktivnímu to nemůže vést, když se takto "setřese vina" z náboženství a problémy se budou hledat všude jinde. Třeba v okupaci. Je to do velké míry zodpovědnost duchovních autorit, jak povedou věřící právě v dobách pronásledování, krizí. Pokud někde adorují sebevražedné atentátníky, tak má to náboženství, v jehož jménu se tak děje, velký problém. A je jedno, jak se jmenuje, je to zcela konkrétní náboženství zcela konkrétních vyznavačů. Tyto činy s vírou a náboženstvím úzce souvisí. Je to spíš důvod k sebereflexi než k přesměrovávání pohledu jinam.

    1
    0
  8. danny
    12.4.2015 – 23 Nisan 5775 v 11:57 — Odpovědět

    …boj proti okupácii..(hnací motor).
    Iný náhlad:,,Atentátnicvo,terorizmus….sa zrodil v hlavách ludí zo stredných vrstiev,ktorí vzrastali v pohodlí a získali učité vzdelanie,no zároven trpeli zarážajucou samolubostou a tužbou splnit si osobne tužby.Maju spoločnu vlastnost:su schopní na smrt nenávidiet.Spravidla až neskôr sa rozhodnu na čo ju zameraju.Motív prichádza na druhom mieste(bolševická revolucia,aárodnooslobodzovací boj,boj proti okupácii a dalšie množstvá spločenských pohybov).aj náboženské vytrženie.
    čiže takýto ludia najprv nenávidia,potom si svoje pocity zdôvodnia a najdu si ciel,v ktorého mene konaju.Volia si príslušné metody,ktoré si vžy ospravedlnia.A Leninovi,,užitoční idioti" to zhltnu aj s navijakom.
    Ariel Merari,izraelský psycholog,ktorý tento jav dlhodobo študoval,naznačuje spoločné kroky na ceste j umrtiam za použitia výbušnín.Starší členovia extremistickej skupiny najprv identifikuju mladých ludí,ktorí sa pozdávaju vo vlasteneckom zápale.Na verejných vystupeniach (napr.proti Izraelu)su vyzvaní aby diskutovali o tom ako vážne miluju svoju zem a nenávidia Izrael(premenná).Su požiadaní aby sa zučastnili výcviku.Tí,ktorí sa zaviažu,stanu sa sučastou malej bunky troch až piatich mladých ludí.Učia triky remesla od starších:výrobe bômb,maskovanie a výber a načasovanie cielov.
    Nakoniec zverejnia svoj osobný zavazek na videokazetu,prehlasuju sami seba za ,,živého mučenníka" islámu(pokoja,dobra spomínaneho tým filmárom).A,,aš-šahíd"je na svete.V jednej ruke drží korán,v druhej pušku,znak na čelenke potvrdzuje ich nový status.Regrutom je dalej podsunutá dalšia,,velká lož",že nielen oni si vyslužia miesto vedla al-Láha,ale že aj ich príbuzní budu ma taktiež právo na prominenté miesto v nebi vdaka ich mučeníctvu.Sebevražedný koláč je prisladený finančnou motiváciou alebo mesačným dôchodkom pre ich rodiny.
    Aby bol potlačený ich strach z bolesti z rán,su regruti uistení,že ešte ako sa ich prvá kvapka dotkne zeme,budu už sediet po boku al-Láha a nepocítia žiadnu bolest,len radost.
    Kde sa utoky odohrávaju je irelevantné.Ide len o zneužívanie,,užitočných Idiotov."Politolog si môže písat čo chce.Fakty su o niečom inom,smile

    1
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Chag kašar we-sameach

Další článek

Svázán strachem