Památka řeckého rabína, který vedl partyzány proti německé okupaci a zachránil tři čtvrtiny své komunity před smrtí, bude uctěna na čtvrteční ceremonii v jeruzalémském Lese mučedníků.

Moshe Shimon Pessach byl rabínem řecké židovské komunity ve městě Volos více než šest desítek let. Během druhé světové války dokázal, za aktivní pomoci voloského biskupa Joachima Alexopuluse, ukrýt v okolních vesnicích tři čtvrtiny z tisícihlavé komunity svých věřících. Rabínova žena ani synové se nezachránili; byli zavražděni a rabín sestavil vlastní partyzánskou jednotku, zachraňoval cizí vojáky a vedl boj proti Němcům. Po válce byl za své činy vyznamenán a jmenován hlavním rabínem.

Při příležitosti letošního Jom ha-šoa bude rabínova památka uctěna “Veřejnou pochvalou židovských zachránců”. Spolu s Moshem Shimonem Pessachem se této pocty dostane i dalším židovským hrdinům řeckého protiněmeckého odboje.

“Fenomén židovských zachránců a inspirující příběhy tisíců židů, kteří pracovali na záchraně  svých ohrožených bratří po celé Evrop, veřejnost zatím příliš nezná a neoceňuje je,” praví se v prohlášení organizací Keren Kayemeth LeIsrael a Světové centrum B’nai B’rith v Jeruzalémě, které se podílejí na financování pamětního obřadu.

Prohlášení také vyzdvihuje hrdinství těch, kdo místo útěku mysleli na druhé a mnohdy za to zaplatili životem. Pamětní obřad v Lese mučedníků má připomenout židovský odboj zejména současné židovské mládeži, která by v něm měla vidět vzor židovské solidarity a odvahy.

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

TIP: MOSAZNÝ SVÍCEN MENORA - ŠIROKÁ

Další článek

Český hladomor