Zbožná židovská žena získá podle rozhodnutí soudu odškodnění 16.000 liber (asi 610.000 Kč). Zaplatit by měla společnost Travel Jigsaw, která ji odmítla zaměstnat proto, že žadatelka v sobotu nepracuje.

Třiadvacetiletá Aurelie Fhima z Manchesteru podala žádost o zaměstnání k birminghamské společnosti a prošla telefonickým výběrem. Když ale přiznala, že o sobotách kvůli své víře nepracuje, zástupce společnosti její žádost odmítl s odůvodněním, že „po pečlivém zvážení nemůže v současnosti nabídnout pracovní pozici,“ protože „hledá lidi dostatečně flexibilní pro práci během sobot.“ Pracovní doba u Travel Jigsaw je od 7 hodin ráno do 11 hodin dopoledne od pondělka do soboty. Zaměstnanci mají každý týden dva dny volno.

Fhima nejprve bezvýsledně požádala společnost Travel Jigsaw, aby své rozhodnutí ještě přehodnotila a poté se obrátila na úřady se stížností, že byla diskriminována kvůli náboženskému přesvědčení. Soud dal Aurelii Fhima za pravdu a přiřkl jí odškodné 8.000 liber za ušlý výdělek, 7.500 liber za citovou újmu a 1.200 liber jako náhradu za soudní výlohy.

Travel Jigsaw se brání, že Fhima svou sobotní nedostupnost nepřiznala hned při prvním kole pohovorů a o tomto omezení se zmínila až při osobním jednání. Mluvčí společnosti se netají zklamáním nad rozsudkem a připomíná, že společnost bezproblémově zaměstnává „výjimečně rozrůzněný personál složený z pracovníků pětašedesáti národností.“

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Oskar Kokoschka a Alma Mahler - osudová láska pohledem portugalského spisovatele

Další článek

Umělý svět