Vášnivá láska malíře Oskara Kokoschky a jeho můzy Almy Mahler se už mnohokrát stala předlohou k nejrůznějším příběhům, dramatizacím, knihám či filmům. Může se zdát, že téma už je vyčerpané. Opak je ale pravdou.

Jak to tehdy bylo?

Vídeň, začátek 20. století. V úzkých uličkách se prosmekává nahrbený umělec. Špatně vidí, trpí chronickým kašlem, hodně otéká. Pod paží malířský stojan. Jde do domu vídeňské femme fatale. Bude ji malovat. Alma Mahler platí za jednu z nejkrásnějších žen ve městě. Jejímu kouzlu podlehne i Kokoschka. Je o sedm let mladší než jeho nová láska, žárlí na ni a nedokáže si představit, že jejich láska někdy skončí. Zkušená a životem protřelá žena má mnoho obdivovatelů a žárlivost jejího milence začíná být otravná. Naprostým vrcholem je, když dobrovolně potratí dítě, které čeká právě s Kokoschkou. Definitivně od něj odchází. Kokoschka začne psychicky chátrat. Má deprese, psychotické stavy, vrací ze mu vzpomínky z války. Jeho osudová láska mu chybí. Pamatuje si každý kousek její tváře. Její tělo zná dokonale. Nechá si vyrobit její loutku. Přestane vycházet z domu. Sedí ve svém ateliéru a čas tráví ve společnosti loutky v životní velikosti. Jedině tak může mít svou Almu. Jendou ji dokonce vyvede na operu. Z letargie ho probere až příchod nacistů. Před nimi nejdřív uteče do Československa, potom Švýcarska. Tady se ožení. Alma Mahler zachrání svůj život útěkem do Ameriky. Kokoschka Almu přežije o 16 let. Už se nikdy nesetkají, po celou si jen dopisují.

Kdo je Afonzo Cruz?

Portugalský spisovatel, který svůj talent rozděluje hned do několika profesí. Kromě psaní se věnuje taky ilustracím. Toho hojně využívá, když píše pro děti. Věnuje se taky grafice, pěstuje olivy, vaří si vlastní pivo a hraje v hudební kapele The soaked lamb. Na kontě má už celou řadu knih. Ta poslední se jmenuje Kokoschkova loutka. V Portugalsku vyšla už v roce 2009. Cruz za ni ještě téhož roku dostal cenu Evropské unie za literaturu. Letos byla kniha přeložena taky do češtiny a představena na Noci literatury. Ihned se strhla vášnivá vlna. Afonzo Cruz se příběhem slavné ženy a malíře inspiroval a dokázal jej rozvrstvit do mnoha poloh. Každá postava je loutkou sebe sama. Kniha má tolik podob, kolikrát ji budete číst. Vždy najdete něco nového. Dalo by se říct, že je stejná jako její autor.

KNIHA: Kokoschkova loutka – možno koupit ZDE!

Mimochodem,  kapelu The soaked Lamb si můžete poslechnout zde:

1 Komentář

  1. 1.6.2015 – 14 Sivan 5775 v 12:08 — Odpovědět

    Dobrá muzika!

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

První africká konference o holokaustu začne v pondělí v Dakaru

Další článek

Židovka odškodněna za pracovní diskriminaci kvůli šabatu