Pařížská radnice ve středu odhlasovala rozhodnutí podat žalobu proti americké bulvární televizní stanici Fox News za to, že její reportéři ve zprávách opakovaně prohlašovali, že v Paříži se nacházejí „no-go“ zóny, kde nemuslimové nejsou vítáni a kde vládne islámský zákon šaría.

V několika měsících, které uplynuly od útoku na redakci satirického periodika Charlie Hebdo, televizní stanice Fox News opakovaně poskytovala prostor lidem, kteří jako fakt prezentovali mýtus o pařížských „no-go zónách.“ Fox dokonce vysílal obraz mapy Paříže s vyznačenými údajnými zónami kde vládne šaría, například čtvrti Barbes v centru francouzské metropole.

Rozhodnutí podniknout právní kroky vzešlo od pařížské starostky Anne Hidalgové, podle níž je v sázce čest Paříže. Francouzský tisk zveřejnil slova Hidalgové o tom, že dostala řadu podpůrných hlasů od Američanů, kteří si také přejí, aby takové nesmyslné zprávy nebyly šířeny. „Nesnesu urážky našeho města a jeho občanů,“ uzavřela Hidalgová.

Hlasování o podniknutí právních kroků se však neobešlo bez diskuse; zazněl i názor, že nemá smysl se soudit s takovou „továrnou na žblebty,“ jakou americká stanice je, a že podobných urážek ještě bude řada. Jiný člen městské rady navrhl, že místo žaloby by Paříž měla členy amerického zpravodajského kanálu pozvat k sobě a vzít je na okružní cestu městem, aby se přesvědčili, že žádná místa ovládaná islamisty v něm nejsou.

Hidalgová myšlenku na jakékoli mimosoudní vyjednávání odmítla s tím, že „tohle není žádná legrace.“

Právník televizní stanice Fox prohlásil, že žaloba Paříže je v rozporu se svobodou slova. Pařížská radnice má nicméně jen mizivé šance domoci se na stanici Fox nějakého zadostiučinění, protože zákon z roku 2010 zakazuje americkým soudům vymáhat většinu zahraničních rozsudků o pomluvách.

Ve vysílání televize Fox se objevila i zpráva, že muslimské zóny, kde nejsou vítáni nemuslimové, se nacházejí i v Anglii. Jednou z těchto zón mělo být i celé město Birmingham, „kam nemuslimové nechodí.“

Britský premiér David Cameron se k tomu vyjádřil ve smyslu, že analytik Steven Emerson, který tuto zprávu v televizi přednesl, musí být blázen. „Ten chlapík je zjevně úplný idiot,“ řekl doslova.

Británie ve věci žádné právní kroky nezvažuje.

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

PEACE – dej svůj názor najevo!

Další článek

Járcajt legendární Panny z Ludmiru