Turecko má potíže absorbovat další Syřany, prchající před občanskou válkou v jejich domovině. Mnoho z nich se pravděpodobně pokusí dostat se do Evropy, varoval v pátek turecký ministr pro záležitosti Evropské unie.

Turecko již poskytlo útočiště téměř dvěma milionům uprchlíků ze Sýrie, čímž se stalo státem hostícím největší počtem uprchlíků na světě. Boje v okolí severosyrského Aleppa však mohou vyhnat další milion lidí, kteří se také vydají do Turecka.

„Turecko už pro uprchlíky nemá žádnou kapacitu. Nyní hrozí, že se zvedne nová vlna uprchlictví. To by už Tureckou kapacitu překročilo a Evropská unie by se musela vyrovnávat s více migranty,“ řekl na své návštěvě Bruselu Volkan Bozkir.

Evropské státy se zatím nemohou dohodout, jak řešit humanitární krizi, způsobenou velkým množstvím uprchlíků. V první polovině letošního roku do Evropy po moři přijelo víc než sto třicet pět tisíc uprchlíků a další dva tisíce zemřely cestou. Mnoho z nich prchá před válkou, pronásledováním a chudobou, značná část jich přichází právě ze Sýrie. Někteří se pokoušejí přeplout po moři z Turecka do Řecka.

Bozkir přpomněl, že Turecko vložilo do výstavby záchytných uprchlických táborů šest miliard dolarů. Evropská unie Turecku sice slíbila na pomoc s řešením uprchlické krize sedmdesát milionů eur, ale zatím zůstalo jen u slibů, posteskl si turecký ministr.

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Interview s rabi Sidonem

Další článek

Ramadánové poselství rabiho Yehudy Glicka