Na první pohled by se zdálo, že ano. To, že celkem rázně usměrnil našeho populistického  téměř-prezidenta ohledně míchání hrušek s jabkama, je jistě dobré. Tóra ohledně pomoci slabším, sociálních programů a péče o potřebné nedělá rozdíly. Jen stanoví cestu a doporučené limity. Proto skutečně nelze míchat dohromady finance do prekérně hospodařících Klokánků s tím, co je jako micvu potřeba investovat do uprchlíků.

Sobotkovo pokárání je dobré. A to i za přepokladu, že bychom i Zemákovi z Vysočiny ponechali tu poloplnější hladinu skleničky pohnutek a připustili si, že svým  nešťastným prohlášením o srovnávání investic do českých a uprchlických dětí vůbec nechtěl čechrat naše cizoplaché (xenofobní) diblíky, ale pouze poukázat na to, jak málo pečujeme o „jatomim“ – o sirotky a vdovy. Jinak je totiž neuvěřitelně sprosté pokoušet se tyto skutečnosti jakkoli stavět proti sobě  (nakrásně třeba jen v zemanovském bonmotu). Platí-li, že není rozdíl mezi těhotnou židovkou nakládanou do dobytčáku během šoa a těhotnou Němkou, kterou tam nakládali o pár let později při odsunu, jaký je rozdíl mezi účinnou pomocí dětem? Jakýmkoli dětem!!

Hnusné je to od Zemana i v tom, že dokud se nezdvihla maličko hysterická vlna uprchlického děsu, byl osud Klokánků jemu i všem konzumentům zemanovského guláše úplně ukradený, a je jim de facto šuma fuk i nyní. Jen se hodí k pseudo-vlasteneckému jekotu – „Pomozte především našim dětem“! A Zemanovi navíc k budování image, jaký je to otec lidu pečlivý a vlastenecký…

Až potud by to tedy vypadalo, že je náš pan premiér skutečně v zásadě žid jako poleno. Na tyhle věci je přeci nejen vhodné poukázat, ale je to přímo micva. Povinnost. Morální imperativ. Cesta posunout se výše.

Jeden háček ale Sobotkovo „židovství“ (nebo chceme-li tórou kodifikovaný morální fundament) přeci jen má. Židi, když řeknou „a“, dodají zároveň i nezbytné „b“. Jelikož „z úst dvou až tří svědků vydávati buddte svědectví“, stojí v písmu. A to jim kolikrát ani nestačí a pohříchu často dodají i nějaké to „c“ a „d“. V případě pana premiera tedy chybí hned několik „židovských“ písmen.

Například postavit oněch 30 v Klokáncích prošustrovaných milionů do perspektivy oné půl miliardy prošustrované panem Sašou Vondrou během jediného(!!) odpoledne za ozvučení firmou PROMOPRO. Dodnes neřešeno, a pan Vondra dál udílí své knížecí rady národu svému.

Nebo by od pana Sobotky postačilo jen předložení přehledných sjetin, kolik – jaké procento – z našich daní vláda alokuje do „našich“ dětí. S dodatkem proč je to procento tak žalostně nizoučké! Je to přeci premiér vlády, která to ovlivňuje a může rozhodnout.

Nebylo by košer (a není to košer ani ode mne) pouze a jenom vyzdvihnovat, že ten pán, co teď občas škobrtne o koberce na Hradě, je vlastně otcem celého tohoto stavu, neb je otcem opo-smlouvy, a že je morálně vzato sutečně ten poslední, kdo má co plakat na žalostně nízkou investicí do českých sirotků. Připomínat, že bez ohledu na to, zda je to konkrétně „pomeranč“ anebo s ním opoziční smlouvou spjatý Modrý pták, kdo je příčinou toho, že kilometr dálnicpořád dodnes sežere prachy na sirotky české i uprchlické nejvíc v celé Unii. A žere je takto už celé dvě dekády. Kolik za to mohlo stát Klokánků. A neokradených! A  kde je teď účinná církevní pomoc z restitučních zisků? (I když tu právě Sobotkova partička příliš v programu neměla.) A proč má kdejaká zdravotní pojišťovna baráků jak naseto, ale do sociálních programů neodvádí nic? Takové „útoky“ by byly na hranici „lašonu“.

Nicméně stačilo by veřejně přednést všechna ta otevřená čísla, a nebylo by zapotřebí nikoho vinit či napadat. Jenomže to pan premiér jaksi neudělal. A patrně ani neudělá.  Možná paradoxně proto, že morálka není tou prapříčinou jeho reakce na Zemanovu zákeřnou glosu zaměřenou na naši případnou podprahovou hloupost strachu a xenofobie. Možná je to všechno jen ťafka za ťafku. Třeba taky ne, ale těch pár „písmen“ navíc by určitě prospělo. Nezazněla.

Pak ovšem s neúprosnou talmudickou logikou vysvítá poučení, že ani Zeman ani Sobotka nespravují naše daně svědomitě. Jsou to nedobří gabajim. A bylo by nejlépe jim tyto prostředky vůbec nesvěřovat. Ovšem – a to je otázka nejbližších dnů a týdnů. Jak na to?

13 Komentářů

  1. dada
    31.7.2015 – 15 Av 5775 v 08:55 — Odpovědět

    Nevím, jestli se ohledně Klokánků dá hovořit o prošustrovaných milionech… ostatně dodala jsem včera taky Davidovi text k tématu, kde na rozhovor s Marií Vodičkovou odkazuji, ale zdá se, že cenzor má problém :-).

    Jinak Sobotka se hlásí k židovství? Nebo je to jen taková hypotetická úvaha?

    0
    0
    • 31.7.2015 – 15 Av 5775 v 22:21 — Odpovědět

      Dado, nyní čtu Váš příspěvek, nechápu jaký cenzor, myslíte si snad že mě Shekel živí? Já musím pracovat a snažím se publikovat články Shekelu co nejrychleji.. Omlouvám se,že ne vždy zareaguji hned, ale někdy taky odpočívám a spím.. Mimochodem psal jsem Vám, že my článek nešel otevřít, nebo ne?!

      0
      0
      • dada
        1.8.2015 – 16 Av 5775 v 08:14 — Odpovědět

        Davide, ten mail, že nemůžeš text otevřít, mi přišel po napsání tohoto komentáře. Jsem ráda, že pak už ti otevřít šel.

        0
        0
  2. acb-holešov
    31.7.2015 – 15 Av 5775 v 22:00 — Odpovědět

    Je to jen titulek. (Šabat šalom)

    0
    0
  3. acb-holešov
    1.8.2015 – 16 Av 5775 v 20:17 — Odpovědět

    Šavua tov, zda je Sobotka či není žid, je skutečně okrajové. Židi jsou lidi, a jako lidi by se měli chovat především, jako židi (nebo nedej příroda jako Židi) teprve až potom. To, co jim k tomu pomáhá jaksi "navc", je právě ten dárek "musaru" – tedy vnitřní morálky obsažené ve vyprávění tóry..
    Jak se ty nenáhody krásně setkávají. Kde jsou ty časy, kdy tady Michal Foršť (sám s určitou bolestí z tatínkovstí) plamenně hovořil o genetickém židovství, ?? A jak praví Tomáš Flaška, židi, co zaútočí na kvartýr s miminem, to snad nejsou ani lidi, natož židi. Píšeme oba o tomtéž, a jsem rád, že to takhle pan Nenáhoda sešteloval, Opravdu nelze míchat naši "státní" nepéči o potřebné s tím, že je jiným potřebným nutno pomoci. To je od Zemáka prasárna non plus ultra. A je-li navíc vědomá, pak je démonicky zlá. Na druhou stranu ani já nepopírám, že k čisté morále (jakoby židovské) panu Sobotkovi právě chybí odpovězení oněch otázek, proč je na "naše" děti, naše vozíčkáře, naše cvoky a naše důchodce vyčleňováno tak málo… Mrzí mne, že píšu tak, že mi čtenář (i tak zkušený jako Dada) nerozumí. Ale víc s tím nenadělám. Budu doufat, že někteří třeba i rozumí, a tím pádem nekomentují :))) Hezký týden všem. -acb-

    0
    0
  4. 1.8.2015 – 16 Av 5775 v 20:21 — Odpovědět

    Achabe, Dada podle mě nerozumí hlavně svojí nalajnovaný hlavě, ale hlavně že ví a rozumí Konvičkovic hlavě, protože tvrzení že někdo není rasista a obhajovat ho zde na Shekelu, jako by to byl můj bratr, před kterým bych měl i tak respekt v obhajobě, je více než povrchní a neobjektivní, neřeknu li slizké..

    1
    2
    • dada
      3.8.2015 – 18 Av 5775 v 08:39 — Odpovědět

      Davide, ty se z toho Konvičky jednou poděláš (jestli už se nestalo) :-)
      Škoda, že jsem už opustila letničně-charismatické kruhy a vyskytuju se tam sporadicky, snad bych ti domluvila vymítání Konvičkova ducha :-)

      0
      0
    • danny
      3.8.2015 – 18 Av 5775 v 09:16 — Odpovědět

      Dal by sa doložit jeden ,,nenalajnovaný"príklad Konvičkovic rasizmu?(Lebo to je dost závažné tvrdenie,pokial sa neodvodzujeme od humeovskej tabuly rasy.Smile).
      Achabe,Dada ti podla mojej drobnosti rozumie,len sa zamýšla nad dôkazom ,,prešustrovania".
      Podstatné je že sa dane nespravujú zodpovedne.

      1
      0
      • 3.8.2015 – 18 Av 5775 v 09:23 — Odpovědět

        Danny, Vy víte zda žid je víra nebo Žid je národnost?
        Kdybyste se narodil např. v Sýrii můžete díky svým rodičům, jež Vás třeba jako Araba vychovávají ve víře v Alláha tvrdit, že jste si víru svobodně vybral?
        A jestli v něj v rodině věříte, a někdo Vám potenciálně nedá na výběr svobodně žít bez válek, má někdo právo jenom z důvodu že pochybuje o čistotě Vaší rodiny, říci, že Vás nechce.. Pro mě je to stejné jako rasimsus a smile si můžete nechat od cesty!

        0
        0
        • danny
          3.8.2015 – 18 Av 5775 v 12:14

          Davide,každý priemerne,,sčítaný",vie čo je viera i národnost.
          Kedysi už Aulus Gellius napísal,že pravda je dcéra svojej doby.Dá sa to sparafrázovat aj na dcéru svoju.Rasizmus je rasizmus a je aj rasizmus pre MNA….
          Ale to už je o inom.
          A slobodne vo viere žit?Prečo Sýria?My sme to neprežili?(Koho léno,toho viera.Ničenie kostolov,preberanie,neskôr povolené,ale bez veží.Vraždenie,vyhánanie….)
          Ako sa hovorí-Nihil sub sole.

          0
          0
  5. dada
    3.8.2015 – 18 Av 5775 v 08:35 — Odpovědět

    Achabe, právě jsem psala podobnou odpověď Janovi pod tím svým článkem: tady nejde o to postavit naše "cvoky" a uprchlíky jako konkurenty. Naopak, řekla bych, že jsou v podstatě na podobné lajně ohrožených. Ta úvaha zní jinak: jak to udělat, aby z celé pomoci uprchlíkům nebylo jedno velké fiasko. Že by mohlo být, ví moc dobře Zeman jako já a tuším že i ty. Vůbec neřeším, jestli Zeman má nějaké ušlechtilé pohnutky ke svým výrokům.
    Tady jsem se ohradila k tomu "prošustrování" milionů FODem (Klokánky), protože mám o něm pochybnosti. Z Marie Vodičkové se dá udělat vyděračská hyena, co se neštítí brát si za rukojmí nebohé děti, nebo zaslepená vizionářka, co neumí napočítat do pěti, docela snadno, na základě nějakých dojmů, ale já si zdaleka nejsem tak jistá jako Jan, že to nebyl právě přístup státu, který je mnohem víc hodný kritiky. Možná má podobné pochyby i Zeman (to z něj samozřejmě ještě nedělá Mirka Dušína).

    0
    0
  6. dada
    3.8.2015 – 18 Av 5775 v 09:11 — Odpovědět

    Podle mě je totiž zkratkovité osočovat Zemana, že míchá jabka s hruškama, tedy že chce vzbudit dojem, že uprchlíci "okradou" o ty miliony, kterých se stejně nedostává, naše potřebné. Toto on přece neříká ani nepodsouvá.
    Naopak, kdyby byla vláda, pokud jde o péči o potřebné, schopná (což by se projevilo třeba i vyřešením problému Klokánků), jistě by byla větší naděje, že se schopně postará i o potřebné odjinud (vybere ty skutečně nejohroženější, ty, kteří mají šanci se tady dobře uplatnit, ostatně apel, aby pomohla třeba ohroženým Jezídům, křesťanům v uprchlických táborech tu byl dávno, a teď se začne hrát na soucit?) To přece není kdo z koho, naopak.

    0
    0
  7. danny
    3.8.2015 – 18 Av 5775 v 12:20 — Odpovědět

    O ,,schopnosti" vlády sa trefne vyjadril Koukolík(Fokus na čt 24,Moravec-Duševní zdraví společnosti.).
    Najviac psychopatov sa pohybuje medzi ekonomami,právnikmi a politkmi.Psychopatov delíme na úspešných a neúspešných.Tí druhí končia vo vazení.smile

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Jiný kraj – jiný mrav

Další článek

Sobotkovy nejhorší pudy