Jeruzalémský Gay pride letos skončil nešťastně. Šest zraněných a jedna mrtvá. Šestnáctiletá Izraelka podlehla bodným zraněním, které ji způsobil ultraortodoxní židovský terorista během závěrečného průvodu. Tuzemský Prague pride začne v hlavním městě 10. srpna, Tradiční a očekávaný průvod bude 15. srpna. Očekávány jsou davy fanoušků.  A samozřejmě, i tady, mnoho odpůrců. Připraveno je přes 120 akcí a podpořit jej přijede i několik izraelských umělců.

Přednášky, promítání, besedy, koncerty. To všechno nabídne už 4. ročník festivalu, jež si za svůj cíl klade přiblížit život leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů. Vrcholem bude už tradiční průvod ulicemi. V pátek 15. srpna. Na programu bude taky tanec, film a hudba “from Izrael“.

 

Neviditelní

Yariv  Mozer je izraelský režisér. Svůj prví film natočil v době, kdy byl během války v Libanonu povolán do armády. My first war. Dokument o chaosu, nevědomí a pohledu na válku očima běžného civilisty. A u dokumentární tvorby zůstal. Před dvěma lety byl jeho film Neviditelní promítán v rámci festivalů Jeden svět a Mezipatra.

Nelegálně natočený dokument. Příběh tří Palestinců. Gayů. Ti stojí před nelehkým úkolem. Popřít sami sebe a založit v Palestině tradiční rodinu? Přiznat jinou orientaci a začít bojovat o svou individualitu? Hrdinové tohoto snímku se rozhodnou pro to druhé. Nepotýkají se ale jen s obyčejným odsouzením společnosti. Musí utéct před vlastí rodinou, která je chce zabít. Utečou do Tel Avivu. Pomyslného ostrůvku svobody. Tady ale skutečné drama teprve začne. Palestinská strana je označí za kolaboranty. Kdyby se vrátili, hrozí jim smrt. Jeden z nich je dokonce vyslýchán a mučen pro podezření ze špionáže pro Mossad. V Izraeli ale trvalý pobyt nikdy nezískají. Žijí v ilegalitě a čekají, až se dostanou někam do Evropy. V touze bojovat za své vlastní já se vzdají všeho. Rodiny, domova i bezpečí.

 

13. srpna 20.00 – Švandovo divadlo

Po promítání beseda s režisérem Yariv Mozerem

Ukázka z filmu zde :

 

BLACK GIRL /WHITE GIRL

Jsou dvě. Je jim 27 let. Žijí střídavě v Amsterodamu a v Tel Avivu. Společně dokážou předvést živý mix elektronické hudby s vlivy střední Evropy i blízkého východu. Ty a Karin působí jako DJ ´s a producentky. Mimo jiné se jim podařilo oslnit i Ibiza Global Radio. Stanici, která patří mezi průkopníky v elektronické hudbě. Jejich doménou je house, dance a groove. Konec léta budou trávit v Evropě. A na Prague pride zahrají hned dvakrát

14. srpna

Střelecký ostrov 18.00

Klub Chapeau Rouge od 22:00

(V brněnském klubu Fléda potom 4. září)

 

Dogtime

Nadar Rosano je izraelský choreograf a pedagog. Workshopy dělá po celé Evropě i Spojených státech. Jako choreograf zanechal stopy v mnoha tanečních divadlech. A to není všechno. Specialitou tohoto umělce jsou návštěvy jiných států. Přijede, posbírá několik tance schopných lidí a udělá s nimi představení. Na Prague pride představí projekt Dogtime. Láska, samota, citové hledání. Hledání štěstí, porozumění, vlastní rovnováhy.

Světová premiéra představení bude 14. srpna od 21 hodin na Střeleckém ostrově.

Ukázka z představení na jejich fb stránkách

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Islám, zlá předtucha? - II.

Další článek

Před 73 lety zemřel Janusz Korczak