Znění zákonů jsou v různých zemích sice podobná, ale zákon není tenká linka, je to spíše koridor. A zvlášť ten evropský koridor je poměrně široký; záleží na každé zemi, jestli půjde středem, nebo se bude držet u jeho mantinelu. České republice a jejím odpovědným činitelům už začal jeden z mantinelů zákona evidentně překážet, soudě podle toho, jak jsou s ním natěsno. Co ta Bělá a co ta pouta, pánové?

Francie se od Česka liší v mnohém, používá jinou logiku – a to i v azylové politice. Neznamená to, že by snad nebyla konzervativní, ale znamená to, že lidé tu zůstávají svobodní, protože je to jejich právo, a Francie je chce chránit. I uprchlíky. I ty, které my označujeme za nelegální, protože jsou bez víz. Žádné omezení pohybu a už vůbec ne pouta! Proboha!

Instituce OFPRA (Office français de protection des réfugiés et apatrides – Francouzský úřad na ochranu uprchlíků a lidí bez vlasti) vznikla ještě v roce 1952. I když finančně spadá pod Ministerstvo vnitra, je na něm funkčně nezávislá.  Je – a to je velice důležité – nezávislá i na státu. Má tři úkoly: úkol instruovat a vyřizovat žádosti osob, kteří požadují mezinárodní ochranu, úkol tyto lidi chránit právně a administračně, a posledím úkolem je poskytovat poradeství a rozhodný hlas v případě podání žádosti na hranicích. Zaměstnává asi 500 agentů a její rozpočet činí zhruba 50 miliónů eur.

O azyl můžete požádat už přímo na francouzském velvyslanectví v zahraničí. V urgentních případech obvykle vydá velvyslanectví jenom turistická víza s tím, že o azyl zažádáte až přímo ve Francii. Požádat o azyl můžete i na hranicích (o tom moc informací nemám, takže průběh procedury popsat nemohu) a samozřejmě na území Francie a všech jejích teritorií. Bylo by vhodné spíše používat výraz „ochrana“,  protože se jedná o čtyři různé druhy ochrany: statut uprchlíka, ústavní azyl, doplňkovou ochranu a ochranu lidí bez občanství.

Takže jak to vypadá v praxi?

Překročíte hranice Francie a po pár dnech zajdete na policejní prefekturu. Řeknete, že chcete požádat o azyl. Prefektura vám vezme otisky prstů, necháte si udělat dvě fotografie a zároveň odevzdáte kopii jakéhokoliv dokladu – může být třeba jenom rodný list, zkrátka jakýkoli doklad, kde je uvedeno vaše jméno a datum a místo narození. Pas to být nemusí.  Od prefektury dostanete formulář OFPRA s instrukcemi a doklad, že jste žadatel. Ten doklad platí jeden měsíc od vystavení a můžete jít. Kam, to je Vaše věc. Pokud nemáte, kam jít, myslím, že vám poradí, kam se obrátit. Poté prefekturu opustíte. Sám. Pokud jste nezletilý/á, počkáte na sociálního pracovníka, který pro Vás zajistí místo v domově pro podobné případy.

Formulář OFPRA vyplníte a s doklady, které máte k dispozici, odešlete do tří týdnů poštou na příslušný úřad. S dokladem o doručení zas jdete na prefekturu, kde Vám znova vystaví další doklad, tentokrát na tři měsíce. A ten Vám budou vystavovat pořád dokola a dokola, než se vyřídí Vaše žádost. Také Vás čekají schůzky přímo v OFPRA, první informativní, další s právníkem. Právníka můžete mít i svého.  Žádost vyřizují pomerně dlouho, i  12 měsíců. Po tuto dobu máte nárok na měsíční příspěvek ve výši 340,50 eur, dopravu (MHD) zdarma a základní – nezbytnou lékařkou péči a léky. To je vše.  Pokud si nejste schopen najít postel na spaní, můžete požádat o soupis organizací a tzv. hotelů určených k těmto účelům. Například domy, které patří organizaci Emmaus a další. To si vyřizujete sám a platí se za to; není však jisté, že místo dostanete. Uybtování a obživu vám francouzský stát nezajistí. S příspěvkem 340,50 eur se o sebe musíte postarat sám. Kdo byl ve Francii ví, jak „moc“ je to peněz.  O tom, kolik lidí  tak žije a jak,  ale napíšu až jindy.

Když Vám azyl schválí, dostanete právo pobytu na deset let a nárok na příspěvek 514 euro. V opačném případě máte jistý čas na to, abyste podal odvolání. Tohle odvolání již nevyřizuje OFPRA, ale soud speciálně k tomu určený.  Pokud vaši žádost zamítne i soud, dostanete současně s rozhodnutím soudu i informaci o tom, do kterého data jste povinen opustit území Francie. Protože se situace může měnit a během doby mezi rozhodnutím soudu a datem, kdy máte Francii opustit, se mohou objevit nové okolnosti, jste oprávněn svou žádost obnovit a odeslat znova s novými dokumenty na OFPRA. S dokladem o znovuotevření Vašeho případu opět putujete na prefekturu pro další tříměsíční oprávnění k pobytu. A tak dále a tak dále až donekonečna. Po dobu vyřizování žádosti  však nesmíte opustit území Francie. A myslím, že ani v rámci Schengenu ne.

Zákon zná termín „země jistoty“ a v tomto případě se Vaše žádost vyřizuje prioritně.

Pokud Vás chytí bez dokladů, jste oprávněn požádat o právníka. Ve lhůtě 48 hodin soud rozhodne o tom, jestli Vás fyzicky vyhostí nebo ne. Obvykle soud rozhodne ve prospěch cizince. Potom vás propustí a dojde k obnovení procedury. Jestliže soud po zadržení rozhodne ve váš neprospěch, putujete do tzv. „čekací zóny.“ Těch je ve Francii asi 80, hlavně na letištích nebo na nádražích. V případě, že se k dobrovolnému návratu přihlásíte sám, máte právo zažádat o tzv. „návratné“, které činí čtyři až 6 tisíc Eur (tak to bylo schváleno za vlády prezidenta Sarkozyho). Této možnosti ponejvíce využívají Evropané ze zemí mimo EU.

Pokud prokážete, že žijete na území Francie osm nebo více let, dostanete podle platných zákonů právo pobytu automaticky. Rovněž lidé, kteří na území Francie žijí s nezletilými dětmi, mohou o pobyt zažádat po třech doložitelných letech (důkazem můžou být např. účty za telefon nebo elektřinu).  „Pravidlo tří let“ je nové.

Že je přístup Francie k cizincům na český vkus příliš benevolentní? Vyspělé civilizace a vyspělé populace lidi chrání. Nebo se o to alespoň snaží. Chrání především lidi ze zemí, kde vládnou vojenské režimy, a diktatury, ze zemí, kde jsou válečné konflikty, pokud se tito nacházejí na území státu, který se jako vyspělý prezentuje. Omezení pohybu a pouta nejsou znakem ochrany ani vyspělosti.

Před pár dny vyhostil Kamerun ze země na 8000 Nigérijců. Kvůli strachu z Boko Haram. Spoutali je, naložili a odvezli. Nikoho to nepřekvapí, Kamerun u nás nikdo za vyspělou zemi nepovažuje.

7 Komentářů

  1. 12.8.2015 – 27 Av 5775 v 17:21 — Odpovědět

    Ano, Francie je vyspělá země a velmi přátelsky zachází s uprchlíky. Možná že i místní jsou spokojeni s tím, jak v Calais tisícovky zoufalců bivakují a snaží se dostat do Británie. Mezinárodní společenství to jistě ocení. Francie řeší zákony s nošením burek, protože se jim to jaksi již vymklo z kontroly. Nemluvím o redakci časopisu Charlie Hebdo v Paříži. V Marseille při fotbalovém zápase stadion pískal při hraní státní hymny, na což nevěřícně zíral tehdejší prezident. Asi se radši spokojím s tím, že nebudeme tedy vyspělá země, že nebudeme velmi přívětivě, ale především štědře, zacházet s "uprchlíky" (rozuměj ekonomickými migranty) a podobných problémů se do budoucna vyvarujeme.

    3
    0
    • 12.8.2015 – 27 Av 5775 v 17:50 — Odpovědět

      Dekuji za komentar,

      Jiste je pravo kazdeho si zvolit, Ja osobne davam prednost Francii, Pochopitelne, Chapu jeji logiku a osobne je mne blizsi. Nemyslim si, ze by Francie byla stedra. Oni jsou take dobri poctari, coz o to :) Velice dobri poctari, Nenapadne a s usmevem a stale mile pocitaji v tichosti velice dobre,

      Hodne lidi se snazi dostat do Britanie, Cesi take, akorat s tim rozdilem, ze bivakovat nemusi, Kdyby v roce 2004 jsme do Unie nevstoupili, bivakovali by take.

      Pokud jste vstoupili do Unie, "problemum" se nevyhnete. V roce 2001-2004 se Unie zrovna potykala se stejnym narustem imigrace jako ted, jak to, ze Vas to nazajimalo tehdy? Jake byli Vase predstavy (nemyslim konkterne Vas pane Flasko) o tom, jaky bude zivot pak a co vstup prinese?

      a dovolte jeste jednu poznamku: co mne udivuje je to, ze odsouzeni k vykonu trestu do veznice nekdy nedorazi. Znamena to, ze po spachani trestneho cinu (asi dost zavazneho kdyz putuji do vezeni) jsou na svobode a do vezeni se proste rozhodnou nejit. Tyto lidi zavrete aniz byl jakykoli soud ponevac prekrocili hranice? jenom proto? Je to absurdni. Vite jak dlouho jsem zila bez papiru v Cesku ja (pred rokem 2004)? a dokonce jsem pracovala. Vsem to bylo sumafuk. Nemyslim si, ze jsem nekoho ohrozovala tak, ze bych musela putovat do zarizeni jako Bela.

      5
      0
      • 13.8.2015 – 28 Av 5775 v 04:19 — Odpovědět

        Pokud se bavíme o těch poutech a ostnatých drátech, tak souhlasím, to je zbytečné a nesmyslné. To je pouhé vyslyšení poptávky veřejnosti. Ale pokud se bavíme o tom, že Francie zachází s uprchlíky správně, tak nesouhlasím, protože jí to přerůstá přes hlavu.

        1
        0
        • 13.8.2015 – 28 Av 5775 v 10:42

          Jak ji to prerusta pres hlavu? Proc u nas vsicni pouzivaji tyto slova? Tady krici jenom "nase blondyna". Jinak to prerustani pres hlavu resi ostatni tak ze: zmenili zakon OFPRA, ale jenom co se tyce organizace a skraceni lhut: zadosti se musi vyrizovat rychleji co znamena, ze se vyridi vic zadosti (nemyslim ze by to ovlivilo procento pozitivnich rozhodnuti) a take se skrati lhuta na pobirani prispevku a nemoznosti pracovat (i kdyz oni pracuji ve skutecnosti nejak zit musi) . Take se hleda budeje vic luzek pro ty kteri nemaji kam jit. Take napr Sarkozy (to je vubec zajimava postava – jiny mluv – jiny cin) ulehcil zamestnavani cizivnu NEUVERITELNE dnes uz staci jakykoliv fr doklad o pobytu a nesmi byt azylant, predtim to bylo nestesti. a takto se Francie s naporem vyrovnava, Krom toho si myslim ze prispevek na azylanty rocni je mensi nez dotace co se posilaji do Cech :) Takze co se tyka financi a pracovnich mist, bude se snazit Francie, obavam se, spise nez uprchliky vytesnit ze sveho stredu Vychod. Je to nadlouho, ale budou to delat tise. Proste se to tak vyvine. Krom toho pravo jedince je postaveno nad ekonomicky zajem druheho jedince a ja vubec nechapu, proc by se po uzemi jakehokoliv statu nemohli pohybovat lide svobodne, pokud nespachaji trestni cin (a to nemyslim parkovani).

          aby nam neco "neprerustalo pres hlavu" musime zmenit spise sami sebe. Lide nejsou ani potopa ani rakovina.

          1
          0
    • Jirka Staněk
      13.8.2015 – 28 Av 5775 v 07:22 — Odpovědět

      Tomu aby u nás lidi hledali bezpečné místo vhodné k slušnému životu se jistě můžeme vyhnout. Jen se nám při tom úsilí může stát že nás nejenom budou lidi obcházet obloukem, ale ti lepší z nás budou zdrhat jak před r. 89.

      2
      1
  2. Marcela
    18.11.2017 – 29 Heshvan 5778 v 16:45 — Odpovědět

    Dobrý večer přeji,
    Chtěla bych se zeptat, Francie je pěkná země ,
    neboli hezký stát .
    Ale zajímalo by mě, když někdo chce se tam odstěhovat
    A pochází z ČR , co všechno musí udělat neboli
    jak by měl/a postupovat ?
    A zvláště když má jedno malé dítě .

    Předem děkuji za odpověď
    Marcela z Děčína

    1
    0
  3. Karel
    27.12.2021 – 23 Tevet 5782 v 10:04 — Odpovědět

    Přes deset let mě zkorumpovana policie odposlouchává telefon a dělí se o mě záznamy z civilními občany kteří ne ničí vztahy a tedy pracovní pokrok v zaměstnání je to dlouhá doba jejímž důsledkem nejsem plně schopen platit své pohledávky a také si stes z tohoto útoku léčím alkoholem. Rád bych věděl jak se stát občanem jiné země a když už tak Francie nebo Finsko

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Islám, zlá předtucha? III.

Další článek

Jak naše společnost vnímá věřící?