Začíná festival židovské kultury. Teplický cimes. Letošní ročník je v pořadí sedmý a opět láká na celou řadu přednášek, promítání i dobré jídlo.

 

Už tradiční židovské dny v Teplicích opět připravil spolek Ulpan Teplice. Program je rozvržen rovnou do tří týdnů. Slavnostní zahájení připadá na 7. listopadu. První večer bude ve znamení zpěvu a divadelního představení Obchod na korze. O českých židovských osobnostech bude přednášet brněnský rabín Štěpán Menaše Kliment a Pavlína Boušková z Regionálního muzea v Teplicích. Mezi další zajímavé besedy patří židovská tématik v českém hraném filmu. Vyprávět na ni bude filmová publicistka Alice Aronová.  Na filmy naváže i následující den. Bude s promítat snímek z izraelsko – francouzské koprodukce Na konci světa doleva.

Organizátoři festivalu ani letos nezapomněli na studenty. Divadlo Damúza zahraje loutkovou pohádku Golem, na motivy starých židovských pověstí. Pro starší je na programu povídání o současném státu Izrael s Jane Fingerlandem. A strádat nebudou ani milovníci hudby. Zajímavým seskupením je cimbálová muzika Capella. V tradičních moravských krojích hrají klezmer. Tento večer bude navíc doplněn o ochutnávku košer vín z Chrámců. O jídle v Izraeli a o tamní tradiční kuchyni bude vyprávět kuchař Noam Darom a ani tady nebude chybět ochutnávka. Celý Teplický cimes bude zakončen slavnostním koncertem nizozemské skupiny Amsetrdam Klezmer Band.

Kompletní program Teplického cimesu najdete zde http://www.teplicky-cimes.cz/

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Izraelský choreograf Itzik Galili roztančí Ostravu

Další článek

Mezinárodní festival jazzového piana a jako host Guy Mintus