Na co? Málokdo z nás to ví. Všude se mluví o neefektivitě, rozkrádání, plýtvání. Ale poslední kousek úřadu pod správou ministra financí mě už nadzvedl ze židle.

Někdy loni jsem měl zaplatit majetkovou daň. S advokátem jsme se nějak špatně domluvili o tom, kdo to daňové přiznání podá a daň zaplatí. A když jsme na to přišli, tedy lépe řečeno, když nás finanční úřad upozornil, že se tak stále nestalo, uběhly už skoro čtyři měsíce od naší nesplněné daňové povinnosti. Vše jsme obratem a okamžitě začátkem ledna vyřídili, přiznání podali a daň zaplatili. Asi jsme měli štěstí, že ta událost nastala v září, protože berňák asi lidi upozorňuje až na konci roku a kdyby to bylo třeba v březnu mohlo být hůř. To tomu berňáku nevyčítám, není to jeho povinnost, jenom konstatuji fakta.

Byl jsem upozorněn, že mi bude doměřena pokuta a úroky z prodlení. To se také stalo. Celkem mi bylo vyměřeno nějakých 6500 Kč ve prospěch státu. I to je v pořádku, povinnost jsem zanedbal a za každou blbost se platí. Jenže ten platební výměr mi přišel až v říjnu letošního roku! A to považuji za šlendrián snad ještě horší, než pochybení, kterého jsem se dopustil já.

Vezmu-li v úvahu, že úřad potřebuje výměr vypočítat, stanovit, napsat a odeslat, jsem ochoten mu na to dát tak 14 dnů. Aspoň tak by měla fungovat pořádná firma a víme přeci od nejvyššího, že chce stát spravovat jako firmu. Takže když těch 14 dnů odečtu, tak mi to úřad odeslal se zpožděním 257 dnů. Budu-li na tuto lhůtu zpoždění aplikovat úplně stejný vzorec, jako aplikoval úřad na výpočet penále a pokuty pro mě, tak z oněch 6500 Kč, které mi měl úřad vyměřit už v lednu, činí pokuta a penále za prodlení 257 dnů celkem 773,- Kč.

A to jsem na úřad ještě celkem mírný. Dávám mu 14 dnů k dobru, já, jako poplatník, mám na zaplacení daně dnů pět, jak jsem byl v dopise poučen. Nechci tu unavovat matematickými výpočty, třeba jsem se trochu spletl. Ale je jedno, jestli je to ve finále 750,- nebo 800,-. Stát plýtvat může a nikdo ho nepotrestá. Žádný z úředníků nebude potrestán a asi to ani nejde, protože postupují podle nějakého metodického pokynu.

Já jsem malá ryba. Ale kolik nás je? Kolik je velkých ryb? Kdyby firma vystavila fakturu za své služby po uplynutí 10 měsíců, tak by asi dlouho nepodnikala. Takže tohle je to slibované řízení státu jako firmy?

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Cenzura, svoboda projevu versus česká média

Další článek

Noé nebyl nic moc