Nový případ historické amnézie se vyskytl v Litvě.  Město Moletai se rozhodlo pojmenovat ulici po Jonasu Zvinysovi, místním knězi, který v roce 1941 organizoval gangy vrahů židů.

Židovské organizace si už léta stěžují na to, že řada zemí bývalého Sovětského svazu se dosud nevyrovnala se svou úlohou v holocaustu a nedokáže vidět své tehdejší hrdiny v úplnosti.

Litevská spisovatelka Ruta Vanagaite zkoumala Zvinysův život společně s Dr. Efraimem Zuroffem z Centra Simona Wiesenthala při společné práci na knize o Litevcích a holocaustu.

Při pátrání v archívech KGB zjistila, že kněz skutečně dal dohromady vraždící skupinu; jedním z vůdců gangu byl dokonce jeho bratr. Ten se později ke všemu přiznal.

Z podnětu paní Vanagaite se o případ začal zajímat místní portál delfi.it, který zjistil, že Zvinys byl v roce 2002 vyznamenán úřadem prezidenta na doporučení státem sponzorované Studie o genocidě a odporu obyvatel Litvy.

Starosta města Moletai, který je Zvinysův příbuzný, tímto vyznamenáním obhajuje i své rozhodnutí veřejně uctít knězovu památku.

Ruta Vanagaite říká, že starosta a prezidentská kancelář přehazovaly zodpovědnost jeden na druhého a „nikdo nechtěl věc vyšetřovat, aniž by o to někdo další požádal. Myslím, že je to dobré,“ dodává, „protože to ukazuje, že celý systém nefunguje, protože nikdo nechce převzít zodpovědnost za vyšetřování, aniž by o to někdo jiný požádal – a nikdo nepožádá.“

Zájem médií o tento případ by mohl odstrašit další města, která by měla zájem oslavovat kolaboranty holocaustu, myslí si spisovatelka.

Doktor Efraim Zuroff je přesvědčen, že tento případ odráží „mnohem širší problém:“ selhání ve vyšetřování antisemitských aktivit mnohých hrdinů litevského protisovětského odporu umožnilo glorifikaci jedinců, kteří byli aktivní při masovém vraždění litevských židů. Jejich konání během holocaustu by jim přitom mělo automaticky bránit v získávání státních poct.

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Humans of… Populární komunity na Facebooku fungují i ve válečné vřavě

Další článek

Košer marihuana