Nebyli plnoletí, vlastně ještě skoro děti. Začínala druhá světová válka a oni museli utéct. Programů na záchranu židovských dětí bylo několik a jeden z nich probíhal na severu. V Dánsku. Po více než půl století o tom vypráví film Na sever.

Po okupaci Československa a vzrůstající protižidovské náladě bylo založeno několik programů na záchranu židovských dětí. Jeden takový probíhal ve Skandinávii. Odjede tam skupina teenagerů. Je jich 80. Jedou sami. Bez rodičů a nikdo na ně nedohlíží. Válku prožijí a přežijí v Dánsku. Jen málokdo z jejich rodin se před hrůzami holocaustu zachrání. Oni můžou začít nový život. A po letech vyprávět svůj příběh.

Námět objeví česká novinářka Judita Matyášová. Najde totiž podrobnosti o celém záchranném programu. Bylo to v roce 2010. O rok později založí projekt Sofiina volba po česku a začne pátrat po všech osmdesáti dětech. Hledá je po celém světě. Dnes už jsou to senioři. A skoro všichni se o svém štěstí chtějí rozpovídat. Zanedlouho tak vznikla kniha Přátelství navzdory Hitlerovi. O pár let později se knihy chopí i režisérka Natashy Dudinski. Pochází z Košic, ale už víc než dvacet let žije a pracuje v Izraeli.

 „Je to příběh o dospívání v cizí zemi, která se nebála otevřít uprchlíkům. Příběh o ztrátě domova a blízkých, o sžívání s novou kulturou. Je to příběh o záchraně. Tehdy, podobně jako dnes, to až na světlé výjimky nebyly vlády, které pomáhaly uprchlíkům, ale hlavně jednotlivci. Díky nim mohly příběhy uprchlíků skončit happy endem.“

Natasha Dudinski

 

 

Novinářka a spisovatelka Judita Matyášová příběh objevila. V roce 1939 se jednalo o poměrně malou akci. Odjelo 80 dětí. Všechny válku přežily.
Novinářka a spisovatelka Judita Matyášová příběh objevila. V roce 1939 se jednalo o poměrně malou akci. Odjelo 80 dětí. Všechny válku přežily.

Film Na sever měl premiéru už na podzim loňského roku. Do Česka se ale dostává až teď na jaře. Premiéra bude 18. dubna v pražském kině Světozor. Promítat se bude taky v Brně, Jihlavě, Kolíně a Rajhradě. Od května potom pravidelně v Kině Pilotů v Praze. Na plátně se objeví příběh o záchraně. Příběh starý více než sedmdesát let. Příběh v poslední době opět velice aktuální. Na podobné momenty se nesmí zapomínat.

Trailer k filmu

Into the North – excerpt2 from Natasha Dudinski on Vimeo.

 

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Indičtí židé bojují za sebeurčení

Další článek

Mešita na Manhattanu oslaví Pesach