Sedm členů teroristické buňky bylo v pondělí obviněno z příslušnosti ke skupině, která zapalovala lidem domy, používala slzné granáty a dopouštěla se násilí od roku 2009.

Chtěli prý tímto způsobem „poslat vzkaz“ izraelským bezpečnostním službám a veřejnosti, stejně jako „šířit strach a paniku v Judeji a Samaří.“

Izraelské ministerstvo spravedlnosti v tomto případě uplatňuje náhubkový zákon, protože do zločinů jsou zapleteni dva nezletilí a voják. Přesto však zveřejnilo detailní seznam obvinění, která proti zadrženým byla vznesena.

Úřad státního zastupitelství v Centrální oblasti obvinil všech sedm jedinců z násilných činů, členství v ilegální organizaci a zločinů namířených proti Palestincům a jejich majetku v okolí oblasti Gush Talmonim poblíž Ramalláhu na Západním břehu.

Přestože některé jednotlivosti případu nemohou být zveřejněny, zdá se, že většina aktů násilí se odehrála v letech 2009 až 2013. Několik dalších závažných útoků spáchala skupina v roce 2015 a voják s dalším obviněným nezákonně stříleli ještě letos.

Shin Bet, izraelská bezpečnostní služba, oznámila minulou středu rozbití teroristické buňky, jejímiž členy byli dva nezletilí a jeden voják IDF, a která stála za vlnou útoků na palestinské obyvatele Gush Telmonim.Teroristé jsou ve věku 16 až 28 let.

Shin Bet popisuje organizaci jako „extremistickou a násilnou, která systematicky poškozovala Palestince a jejich majetek, s vědomím toho, že následky mohou být i na lidských životech, dokonce i po (žhářském) útoku (jiných teroristů) na dům v Dumě.“ Žhářství v Dumě, při němž po vhození zápalných lahví do obytné části domu uhořelo batole a posléze v nemocnici na následky popálenin zemřeli i oba rodiče, byl zadrženým teroristům inspirací, říká Shin Bet.

Nezletilí členové skupiny házeli zápalné láhve na dům ve vesnici Mazra Kabaliya v nočních hodinách vloni v listopadu, v čase, kdy obyvatelé domu spali uvnitř; na zdi budovy obvinění nasprejovali hesla „Smrt Arabům“ a „Židé povstaňte.“ Jen šťastnou náhodou se jim nepodařilo dům zapálit.

O několik dní později vrhli, rovněž v noci, do dalšího domu v Bitilu vojenské slzné granáty. Pouze rychlé a racionální jednání hlavy rodiny, podle zprávy Shin Bet, zabránilo tomu, aby bylo vážně poškozeno zdraví přítomného nemluvněte.

Pět členů skupiny včetně obou mladistvých napadlo vloni jedenasedmdesátiletého farmáře tyčemi a slzným plynem.  Také zapalovali auta.

Zpráva izraelské bezpečnostní služby uvádí, že členové skupiny jednali pod vlivem extremistické ideologie a s odhodláním škodit Palestincům až do úrovně vražd.

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

„Palestinky chtějí být v ráji s krasavci,“ říká ministr

Další článek

Trio Shalosh a rovnou dva koncerty v Česku