Šavu’ot. O čem tento židovský svátek je a proč se slaví? Podrobnosti lze jednoduše najít na mnoha internetových stránkách. Snad je ve zkratce. Je to oslavování první sklizně. A nejen to. Taky darování Tóry na hoře Sinaj. Na letošní rok připadá Šavu’ot na dny 11. -13. června.  Tradic, pojících se s tímto svátkem, je celá řada. Jednak se zdobí synagogy i obydlí květinami a zelenými větvičkami. A nechybí ani jídlo. Mělo by být co nejvíce mléčné. Tóra je přirovnávána k mateřskému mléku. A tak se jí samé dobroty. Koláče, palačinky, tvaroh, jogurty, zmrzliny, mléčné koktejly. Pokud Šavu’ot slavíte, tady je trocha inspirace, jak svátek udělat originální a plný zajímavých nápadů. A pokud jej neslavíte, třeba i vy uvidíte něco, co vás zaujme. Přece jen, využít se dá ledacos a leckdy.

Sváteční recepty má každý asi své. Netřeba na tom nic měnit. Třeba palačinky se dají servírovat na tisíc způsobů. Sladké i slané.

1

2

Pokud máte rádi taštičky plněné čímkoli, zkuste je ve tvarů tóry. Ta by neměla na svátečním stole chybět.

3

A u té tóry ještě zůstaneme. Stač jen troška šikovnosti a můžete mít stylový předkrm anebo drobný dárek, pro někoho blízkého. A na sladké se taky nesmí zapomínat. Tóra kam se podíváš.

45
5a

Úroda a sklizeň, jedno z nejdůležitějších témat svátku Šavu’ot. O co víc bude slavnostní jídlo chutnat, když bude taky krásně prostřeno? A jak jinak, než tematicky.

67

Květin a všeho zeleného může být spousta. A když vám dojde místo, zkuste květy využít k výrobě ledových kostek. Přece jen, slunce začíná pálit.

8

A jestli vám vybude čas, můžete skládat origami. A jak jinak než ve tvaru tóry.

9

Krásný svátek Šavu’ot!

Zdroj Pinterest.com a archív autorky

 

 

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Islamofobie po česku

Další článek

Děti uprchlíků v ohrožení