Festival Jeden svět už za patří mezi očekávané události roku. Po 19 letech se mu podařilo vydobýt zaslouženou pozici největšího světového festivalu zaměřeného na aktuální politické a sociální dění. I letos představí dokumenty izraelských tvůrců. Budou čtyři. Reagují na odsuzování homosexuality, hooligans, život s postižením i temná zákoutí internetu.

 

Kdo mě teď bude mít rád?

Saar je HIV pozitivní. Pochází z Izraele a je gay. Aby nemusel čelit odmítání rodinných příslušníků a jejich těžko skrývaným obavám z nakažení virem, odstěhuje se raději do Londýna. Po dvaceti letech se chce vrátit domů a opět vidět svoji rodinu. Musí se vyrovnat s celou řadou předsudků, křivd i velkého zklamání v řadách těch nejbližších. Dokument režírovali bratři Heymannovi. Zkušení dokumentaristi, kterým se podařilo skloubit intimní zpověď “vyloučeného“ muže i strachu jeho rodiny z minulosti, která není lichotivá a která je začíná dohánět.

Úterý 7.3., kino Lucerna, 19:00

Pátek 10.3., Kino 35, 17:00

Sobota 11.3., kino Světozor, 18:15

Kino 35 připravilo i možnost anonymního rychlotestu na HIV. Sanitka České společnosti AIDS pomoc bude před kinem parkovat mezi 16. a 20. hodinou.

 

Můj přítel Janiv

Izraelský režisér Maayan Schwartz má postiženého kamaráda. Janiv trpí nemocí, která napadá jeho nervovou soustavu a postupně způsobuje celkovou nehybnost. Janiv ale cestuje, pracuje, zkouší nové věci, chce se stát samostatným, a hlavně s nevyléčitelnou nemocí bojovat. Bojovat životní silou, která je neuvěřitelně obdivuhodná. Film dokumentuje oddané přátelství. Je naplněný optimismem, sílou a vírou v život.

(www..imdb.com)
(www..imdb.com)

Pátek 10.3., Kino Lucerna, 22:00

Sobota 11.3., Městská knihovna, 13:00

Středa 15.3., Městská knihovna, 17:00

 

Košér hooligans

Snad nejznámější izraelský fotbalový klub? Bejtar Jerusalém! Sídlí na stadionu Teddy. Kdo prý nepromluví k davu přímo na stadionu, nemá šanci na post primátora. Zajímavá úvaha. Klub kupil izraelsko-ruský podnikatel a velice brzy do týmu nasadil dva muslimské hráče. Dokument o rasové nenávisti na sportovních stadionech natočila kupodivu žena. Maya Zinshtein. Podařilo se ji proniknout do ultrapravicové fanouškovské základny, která přítomnost muslimských hráčů ve svém oblíbeném týmu tvrdě odmítá. Rasismus je tady popsán taky jako za velký nepřítel, který nekontrolovaně prosakuje do světa sportu.

Čtvrtek 9.3., Kino Lucerna, 19:45

Sobota 11.3., Bio OKO, 19:30

Pondělí 13.3., Kino Atlas, 22:00

 

V temnotách webu

Internet. Místo, které je denně monitorováno. A zároveň místo, kde se dá koupit střelná zbraň, drogy či sehnat nájemný vrah. Ti, kteří světu internetových sítí skutečně rozumí si pusu na špacír příliš nepouštějí. Mladý novinář Juval Orr se tak rozhodne pátrat na vlastní pěst. Dostává se mu celé řady nových informací. Kdo může být na internetu svobodný? Skutečně jen ti, kteří kybernetiku ovládají na výbornou a umí se v uličkách webů dokonale orientovat? Jeho dokument je téměř až thriller. Nechybí maskovaní hackeři či divoké přesuny napříč Evropou.

Středa 8.3., Kino Světozor, 19:30

Čtvrtek 9.3. Kino Atlas, 17:00

Sobota 11.3., Kino Evald, 22:00

 

Festival Jeden svět nese v roce 2017 podtitul “Umění spolupráce“. Bude v Praze hned začátkem března. Potom se přesune do více než třiceti měst po celé České republice. Mimo filmové dokumenty nabízí taky celou řadu debat s tvůrci a odborníky na dané téma. Mnoho doprovodných akcí a speciálních projektů.

Festival Jeden svět – Praha 6. -15. 3.

Více o festivalu zde https://www.jedensvet.cz/2017/

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Liberálové či muslimo-komunisté? Stav veřejné debaty ukazuje dnešní Indii ve chmurném světle

Další článek

Ztracené evropské synagogy v Eldridge Street, New York