Ještě několik dnů bude v pražském Domě fotografie k vidění instalace, kterou připravila izraelská fotografka Orit Ishay. Jmenuje se Země jelena. Dalo by se říct, že to je taková malá soukromá demonstrace umělkyně, která se na život ve své zemi kouká z mnoha pohledů. Svoje vnímání dokáže velice citlivě přenést na diváka, a to prostřednictví mnoha výtvarných technik.

 

Proč Země jelena?

Série fotografií a instalací má za cíl přiblížit Izrael takový jaký je. Nejen dobrý a nejen špatný. Reaguje na každodenní život ať už jednotlivce nebo skupiny. V centru velkých měst anebo na opuštěném venkově. Všichni a všude jsou totiž dennodenně konfrontování jak s politickou situací v zemi, tak i jejím dopadem na okolní svět. A i přes nekonečně dlouho trvající náboženský konflikt, chtějí lidé žit krásný život. A v podání Orit Ishay skutečně krásný je. Součástí instalací jsou skeny vojenských uniforem naaranžované v různých barvách do obrazců, které symbolizují to nezákladnější v životě. Vodu, zemi a vzduch. Mnoho fotografií taky popisuje pověstnou přísnost a dodržování všemožných pravidel v zemi. Někde na vás dýchne laskavost a dobrota, jinde zase neústupnost a tvrdost. Ona sama nechodí na žádné demonstrace a už vůbec se aktivně nezapojuje do diskuzí o dění ve své zemi. Reaguje svou prací. Svým uměleckým vyjádřením klade otázky, na které slova nestačí. K jednomu diskuznímu stolu tak staví umění a politiku. Za vše asi mluví její série fotografií vojenských bunkrů. Na území Izraele je jich nespočet. Mnohé jsou už nefunkční a nevyhovují bezpečnostním normám. Před časem uměleckou obec zaujal projekt nezávislé komunity. Několik z nich natřeli zářivými barvami. Všudypřítomný stín války tak proměnili v cosi divácky lákavého a veselého. Ale ani ty nejpestřejší barvy nedokáží překrýt strach, který v nich panoval v dobách bombardování. Název “Země jelena“ nese výstava hned z několika důvodů. Jelen je symbolem izraelské pošty. Zároveň je toto označení v biblické knize Daniel, kde je Izrael přirovnáván ke krásné, vznešené a silné zemi.

(www.ghmp.cz)
(www.ghmp.cz)

 

Orit Ishay   *1961

Narodila se v Tel Avivu. Fotografii vystudovala na univerzitě v Jeruzalémě a dlouhá léta se živila jako fotografka pro nejrůznější média. Po čase přešla od reportážní fotografie k samostatné umělecké práci. Na kontě má celou řadu výstav a instalací. A stále častěji se uchyluje k dalším výtvarným metodám. Video, klasická malba nebo lept. V dnešní době patří šestapadesátiletá umělkyně k uznávaným tvůrcům, kteří se pyšní mnoha oceněními. Země jelena je jednou z jejich výpovědí a zároveň pokusu o vytvoření nové komunikační cesty.

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

13.8. Den židovských památek

Další článek

Nová kniha Transport za věčnost. Podaří se ji zlomit nezájem mladých lidí o temnou historii?