Zdroj: www.lidovky.cz

Na začátku příštího roku budou ustanoveny týmy, které připraví návrh majetkového vyrovnání státu s církvemi.

Oznámil to dnes pražský arcibiskup Dominik Duka. Ten se zúčastnil jednání mezi Petrem Nečasem a nejvyššími církevními představiteli. Konkrétní podoba návrhu, který by dlouho odkládanou otázku navrácení církevního majetku vyřešil, je však zatím neznámá. Podle Duky musejí být obě strany připraveny k široké dohodě a kompromisům.

“Ten náš závěr je asi takový, že po Novém roce by mělo dojít k takovému rozhodnutí se, že je potřeba tyto věci vyřešit, protože to není jen záležitost církví, ale takzvané blokační paragrafy znemožňují i rozvoj měst a obcí,” řekl Duka po schůzce. Té se mimo jiné zúčastnil i předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml a tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus. Nečas se zatím ke schůzce nevyjadřoval.

Konkrétně se obě strany dohodly na tom, že se začátkem roku určí vyjednavači. “Poněvadž se změnilo koaliční složení vlády, změnili se i někteří lidé ve vedení církví,” řekl Duka. “My vycházíme z toho, že ze šetření parlamentní komise vyplynuly určité deadlines, ze kterých se musí vycházet, a pak už je to otázka dalšího jednání,” dodal.

Katolická církev se s ostatními církvema dohodla na tom, že budou usilovat o širokou dohodu.  “Neznamená to, že chceme připravit státní rozpočet o další peníze, o to zde nejde, jde tady o takovéto dořešení těchto věcí, kde oboustranně se přistoupí ke kompromisu,” řekl Duka.

Vláda v srpnu uvedla, že jejím cílem je je “co nejdříve uzavřít otázku vyrovnání mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi tak, aby mohly být napraveny některé křivdy, a církve a náboženské společnosti mohly tak plnit své funkce nezávisle na státu”.

Podle Nečase má být hlavním výsledkem dohody odblokování paragrafů zákona o půdě. Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) ještě v létě před jmenováním Nečasova kabinetu uvedl, že jeho ministerstvo by mělo připravit nový návrh majetkového vyrovnání. Tehdy však uvedl, že nová častka má být menší než 83 miliard korun, které původně navrhoval kabinet Mirka Topolánka.

Autor: redakce Shekel.cz

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Státní dluhopisy pro občany, ale asi pro ty padlé na hlavu

Další článek

Interview s Martou Malou