Zdroj: volimkarla.cz

Karel Schwarzenberg, v německojazyčném prostředí také Karl zu Schwarzenberg, (* 10. prosince 1937, Praha) – v němčině podle rodinné tradice celým jménem Karl Johannes Nepomuk Josef Norbert Friedrich Antonius Wratislaw Mena Fürst zu Schwarzenberg – je evropský politik, potomek rodu Schwarzenbergů, domácí šlechty do roku 1918. Šlechtický titul užívá v zemích s monarchistickým zřízením. Jeho dědičný (v České republice a Rakousku nelegitimní) šlechtický titul zní kníže ze Schwarzenbergu, vévoda krumlovský, hrabě ze Sulzu a lantkrabě kleggavský. Od roku 2009 je předsedou strany TOP 09, od května 2010 poslancem Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a od července téhož roku 1. místopředsedou vlády a ministrem zahraničních věcí v Nečasově kabinetu. Bydlí v Sýkořici v okrese Rakovník.

V minulosti působil jako vedoucí kanceláře prezidenta Václava Havla, byl ministrem zahraničních věcí nominovaným za Stranu zelených v druhé Topolánkově vládě a v letech 2004–2010 senátorem Parlamentu ČR za Prahu 6.

Dobrý den, Karle, doufám, že Vám nebude vadit, že Vám budu říkat Karle, Vy jste urozený šlechtic s modrou krví, já jsem neurozený nejmenovaný sedlák, ale také s modrou krví – jsem totiž původem ze zámečku – svůj hlas jsem již přislíbil kandidátovi Janu Fischerovi, přesto pevně rozhodnut nejsem, co byste řekl na to, abyste mě a ostatní voliče přesvědčil, volit právě Vás?

Do prezidentské volby jsem se přihlásil proto, že chci sloužit této zemi. Je to možná staromódní, ale považuji službu vlasti za svůj první úkol. Myslím, že mám také nejlepší průpravu ze všech ostatních kandidátů, znám řadu světových politiků jsem v politice činný léta, a to jak v Rakousku, tak po návratu z nedobrovolného exilu zpět do vlasti. Pracoval jsem pro prezidenta Václava Havla, jako senátor, ministr. Stojím si pevně za svými názory.

Pokud jste si přečetl odkaz v předchozí otázce a podíval na přiložené video, jak se díváte na církevní restituce? Vždyť stále nejsou vyřešeny ani židovské restituce a mnoho mnoho jiných nároků, vůči českému státu?! Podle mě církev by měla být chudá!

Pokud jde o církevní restituce, jsem jejich zastáncem ve schváleném znění. Církvi byl majetek ukraden a krádeže nemohu schvalovat.

To proč o Vás pochybuji, je jednostranné a korupční jednání Vaši současné vlády a moje pochyby, že ta nejméně důvěryhodná vláda od roku 1989 by měla mít stranického prezidenta. Nevěřím Kalouskovi, nevěřím Nečasovi, nevěřím Peak, nevěřím tam nikomu, možná jsem paranoidní, ale uvažujete, že vystoupíte z TOP09? Nemyslíte si, že by to bylo lepší pro Vaši kariéru? Nemyslíte si,  že by konečně měly být předčasné volby a ne se stále držet koryt? Ale abych Vás i trochu povzbudil, volil jsem TOP09, ale ne kvůli programu, který nečtu, ale kvůli Vám – kvůli jedné osobě.

Pokud zvítězím ve volbách, odstoupím ze všech stranických funkcí a nebudu chtít být ani čestným předsedou, zpřetrhám veškeré vazby na politickou stranu. Zda vláda dokončí svůj mandát, to záleží na tom, zda bude mít většinu ve sněmovně. Pokud jde o korupci, ano, ta nás nesmírně omezuje v rozvoji a ukrajuje z bohatství země. Ale přeci jen vidím pokrok v tom, že policie a státní zastupitelství v posledních měsících odhalují mnohem více případů než dříve. Pokud jde o TOP 09, jsme stranou, kde jsou lidé dobří, ale jistě i u nás je nějaké procento nečestných lidí. Pokud existuje nějaké podezření naši ministři odstupují z funkcí ihned, zatímco za dřívějších vlád soc. demokracie to byly vždy měsíce (Gross, Ivo Svoboda).

Na druhou stranu jsem pyšný, že naše vláda se v OSN postavila proti Palestině, kterou mimochodem já osobně podporuji, nikoliv však za tohoto stavu. Jak se k tomuto rozhodnutí stavíte Vy osobně? A kdo o tom rozhoduje, premiér nebo ministr zahraničních věcí, nebo snad celá vláda hlasuje?

V případě Palestiny šlo o postoj ČR. Pokud by celá EU se zdržela hlasování, zřejmě bychom také učinili, ale  to se nestalo.

Upřímně mezi námi dvěma a čtenáři Shekelu: Jak se díváte na Nečasovo vládnutí?

Nečasova vláda dokázala prosadit řadu kroků v boji proti dalšímu zadlužování země. Jistě jsme mnohé mohli udělat lépe, nevyhnuly se nám skandály, ale není to v nějak extrémní míře….

Podle mě, by na Pražském hradě mělo být cokoliv lepšího než současná arogance a Vy i pan Fischer, toto kritérium splňujete. Pan Fischer má škraloup v podobě KSČM, mně osobně to nevadí, u Vás mám zase obavy, že až se bude rozhodovat o důležitých věcech, zaspíte je. Co byste mi poradil?

Já někdy usnu při nekonečných jednáních ve sněmovně, kde se často probírají opravdu nepodstatné věci. Nespím u důležitých jednání. Jinak jsem celý život se snažil pracovat pro tuto vlast, podporoval jsem disent, pomáhal jsem Vilému Prečanovi s dokumentačním střediskem československé literatury, působil jsem jako předseda mezinárodní helsinské federace. Práce pro zemi je tím, v čem chci i pokračovat.

A přijal byste jako prezident účinkování v satirické reklamě na Red Bull :)? Může prezident dělat reklamu?

Jako prezident bych rozhodně v reklamě nevystupoval s výjimkou podpory vybraných dobročinných projektů.

A poslední otázka, důvěrná otázka: Vy jako potenciální prezident ČR, jste věřící člověk? Věříte, že víra posiluje?

Ano jsem věřící katolík římskokatolického vydání.

Díky za rozhovor.

Autor: David Fábry

Zdroj perexu: Wikipedia.org

Kam dál: Přečtěte si Interview s Janem Fischerem

 

6 Komentářů

  1. J.Formánek
    5.1.2013 – 23 Tevet 5773 v 23:54 — Odpovědět

    Je hezké, že umíte přeslabikovat dlouhé jméno KS, pak vám ale unikne (asi silná mantra), že náš žoviální brach je za hranicí demence.

    Zatímco kandidát Fischer je dementní v rámci statisticky uznávané normy.

    Jakožto humorista tyto dva typy bezmezně miluji a vděčím jim za obrovskou inspiraci. Jakožto volič mám spíš pocit, že jsem omylem vyhulil F.X. Doležalovi nějakou přebujelou trávu.

    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=388988401192893&set=o.42479923924&type=1&ref=nf

    0
    0
  2. J.Formánek
    6.1.2013 – 24 Tevet 5773 v 19:50 — Odpovědět

    Breaking news: KS si myslí, že jsme Rakušáci “jeden národ mluvíci 2 jazyky”.

    Dále tam redaktor zmiňuje “vlnu korupce v Rakousku”. To se v ČR nikdy nedočteme…

    Takže, děti, volíme si prezidenta RAKOUSKA, ten polyfunkční nástupce TGM to “nerozlišujě”:

    http://www.profil.at/articles/1301/560/349670/karl-schwarzenberg-den-menschen-wahrheit

    0
    0
  3. Michal
    9.1.2013 – 27 Tevet 5773 v 12:49 — Odpovědět

    Teda Formánku, poprvé co vám klikám palec nahoru. Jen bych ale dodal, že ten váš Zeman není o nic lepší. On je dokonce mnohem horší.

    0
    0
  4. J.Formánek
    10.1.2013 – 28 Tevet 5773 v 20:44 — Odpovědět

    Shekel neumí rešerše, je toho víc a současně málo.

    http://radek-velicka.cz/?p=4647

    0
    0
  5. J.Formánek
    10.1.2013 – 28 Tevet 5773 v 20:57 — Odpovědět

    Michale,

    se Zemanem se moc neshoduji,

    nicméně je “světově” jeden z mála, kdo legalizuje můj postoj k islámské totalitě,

    na rozdíl od různých křesťanských, židovských, ateistických levicovopravicových polibprdelků sro.

    Takže má nárok na mé uznání či ocenění. Dosud jsem díky celosvětovým slepicím za “extremistu”, protože náhodou požaduji jako blbec rovnost mezi lidmi, náboženstvími a pohlavími. To se u neokokotů asi už dávno nenosí.

    0
    0
  6. Erich
    11.1.2013 – 29 Tevet 5773 v 09:53 — Odpovědět

    ad /5 Jaroslave promiň, ale podle mne jsi zde vůbec jeden z posledních, kdo by chtěl vážit spravedlivě, padni komu padni.

    A taky si neodpustím zvídavou otázečku – když zde používáš opět to, co druhým vyčítáš, totiž další neologismus, činíš tak jen proto, že jsi profesně zvídavý, jak kdo uchopí a zpracuje tebou tak okatě nabízené variantní téma “nový >><< starý"?

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Tak co vlastně oranžoví borci chtějí?

Další článek

Potřebujeme nového Solóna