Často se říká, že když spolu začnou přátelé pracovat, nebude mít práce ani přátelství dlouhého trvání. V případě tria Shalosh je to ale obráceně. Společně hrají, sestěhovali se do stejného města a teď spolu už druhý měsíc tráví na jarním turné. Piano, kontrabas, bicí. Jazz, rock i elektro. Stačí se zaposlouchat.

Jsou tři a znají se od dětství. Pianista Gadi Stern, kontrabasista Daniel Benhorin a bubeník Matan Assayag. V Jeruzalémě chodili do stejné školy a pojila je taky láska k hudbě. Už na vysoké škole spolu hrávali. A stihli objet snad všechny funky kluby v Jeruzalémě. V dospělosti se jejich cesty na krátkou dobu rozdělily. Začali hrát v různých kapelách, cestovali po světě. I přes časové vytížení se jim ale podařilo několikrát do roka setkat a zahrát si společně. Každý měl zkušenosti s něčím jiným. Jeden hrál sólově v New Yorku, druhý v kapele, třetí hudbu spíš psal. A je jedině dobře, že spojili svoje síly. Když se Gadi Stern vrátil z turné na Kubě zpátky domů, do New Yorku, telefonoval si dlouze se svými dvěma kamarády v Tel Avivu. Mluvili o hudbě, slovo dalo slovo a vznikl nápad založit vlastní kapelu. Všichni tři se sešli v Tel Avivu. Několik týdnů spolu hráli. Každý den, každou volnou chvíli. Improvizovali, učili se jeden od druhého. Potom přišli do nahrávacího studia a za týden natočili debutové album. The Bell Garden. Recenzenti jej označili za jeden z nejnadějnějších hudebních počinů posledních několika let.

12764631_601328096700170_8266870316289704981_o

Jejich první turné bylo napříč kontinenty. Jižní Amerika, USA, Japonsko, Evropa… A v čem tkví jejich úspěch a široká divácká obec? Ti tři nehrají jen jazz, během koncertu volně přechází ze žánru do žánru. World music, rock, klasika, funky i elektro. Navzájem se inspirují. Nikdo není lídrem kapely, všechny tři nástroje hrají hlavní roli. A v neposlední řadě je to taky příjemná, přátelská a otevřená atmosféra kdykoli začnou tito přátelé z dětství hrát.

Letošní dva koncerty v Česku nejsou jejich první návštěvou. Zahráli tady už loni na jaře. Aktuálně pracují na nové desce, tak snad ji za čerstva představí tuzemským fanouškům třeba zase za rok.

Poslední dva měsíce tráví Shalosh na cestách. A jejich evropské turné vede i do Česka. Zahrají tady dvakrát.

  1. května Česká lípa, klub U bílýho černocha
  2. května Praha, Chodovská tvrz

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Členové teroristické buňky usvědčeni

Další článek

Cadikim to mají lepší