Zdroj: cbsnews.com

Izrael dnes oficiálně požádal Spojené státy o milost pro usvědčeného proizraelského špiona Jonathana Pollarda.

Všechny dřívější podobné žádosti byly odmítnuty, ale tentokrát se prý bude Bílý dům žádostí zabývat. Informaci přinesla agentura AFP.

Pollard je americký Žid. Pracoval jako analytik u námořnictva a v USA byl odsouzden k doživotnímu trestu za to, že vynesl tajné americké údaje o dodávkách sovětských zbraní do Sýrie a Iráku, informace o syrských chemických zbraních a informace o pákistánské atomové bombě.

Izrael pro něj žádá omilostnění v dopise, který izraelský premiér Benjamin Netanjahu adresoval americkému prezidentovi Baracku Obamovi. Zároveň jej dnes přečetl na půdě parlamentu. “Pane prezidente, píši vám jménem izraelského lidu, abych vás požádal o milost pro Jonathana Pollarda. V době svého zatčení pracoval jako agent izraelské vlády. I když Izrael svou špionáž nemířil proti USA, byly tyto aktivity špatné a naprosto nepřijatelné. Bude nadále plnit svůj závazek, že se takové akce nebudou opakovat. Jonathan Pollard má za sebou 25 let vězení a já si myslím, že je vhodná doba pro novou žádost o milost.”

Podle informací agentury AFP již administrativa Bílého domu dopis dostala a nyní se jím bude zabývat. Již dříve žádalo ve Washingtonu o milost pro Pollarda několik izraelských politiků, vždy ale bezúspěšně.

Netanjahu věří, že Pollardovu propuštění je nakloněno několik poslanců a dalších amerických představitelů. “Vím, že USA jsou státem založeným na spravedlnosti, čestnosti a soucitu. Z těchto důvodů uctivě žádám, abyste tuto prosbu o milost posoudil příznivě,” uvedl Netanjahu.

Americké úřady Pollarda zatkly v roce 1985 před izraelským velvyslanectvím ve Washingtonu. V roce 1986 byl odsouzen za předání několika tisíců stránek utajovaných informací. Podle některých jeho příznivců je rozsudek nepřiměřený, jelikož Pollard údajně předal informace, které měly USA Izraeli poskytnout.

Izrael nejprve případ prezentoval jako akci jedné frakce své rozvědky. Až později, v roce 1998, přiznal, že Pollard patřil mezi jeho agenty.

Autor: redakce Shekel.cz

Přečtěte si autorský článek Ladislava Faigla na stejné téma: zde

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Láska – (Náhrdelník 1)

Další článek

Velvyslanec Eisen by do Prahy mohl přijet ve druhé polovině ledna