Zdroj: cognaught.com

Po deseti letech ve vězení chce židovský rapper Shyne zlepšit svět „čistou“ hiphopovou muzikou. Začal sám u sebe.

Informaci přinesla agentura DPA. Rapper Shyne byl ve vězení kvůli přestřelce. Po propuštění žije dvaatřicetiletý enfant terrible hiphopové scény v Izraeli. Bydlí v luxusním jeruzalémském hotelu King Davod a jmenuje se Moses Levi. Svou novou životní filozofii vykládá tak, že chce tvorbou čisté hiphopové hudby vydělávat miliony a ty pak vynakládat na dobročinné účely. “Jako mladý muž jsem udělal ošklivou chybu a zaplatil jsem za ni, teď se chci zaměřit na budoucnost,“ uvedl Shyne.

I přesto, že je rapper, je Shyneův životní příběh dost neobvyklý. Narodil se v Belize jako Jamal Barrow. Jeho otec je dnes předsedou vlády této středoamerické země. Shyneovou matkou je Etiopanka s židovskými kořeny, která se s ním přestěhovala do New Yorku, když mu bylo 13 let. Tam žili v nuzných poměrech v Brooklynu a Shyne se přidal k pouličnímu gangu. V 15 letech pak byl poprvé postřelen během hádky.

Hudba zpočátku vypadala jako východisko z této situace. Shynea objevil a podporoval Sean Combs, což je rapper a hudbební producent známý také jako Diddy nebo Puff Daddy. Shyneovi se ale tato známost stala osudnou. V roce 1999 šel s Combsem a jeho tehdejší přítelkyní na diskotéku v New Yorku, kde se zapletl do přestřelky. Combs byl zproštěn obvinění, zatímco Shyne musel za pokus o vraždu na deset let do vězení.

“Jít do vězení, to kariéru zrovna nerozproudí,” říká Shyne suše. “Přesně řečeno, je to pro kariéru zničující úder.” Ihned po propuštění se však Shyne vrátil na vrchol hiphopové scény, což je pozoruhodné. Podepsal novou smlouvu s předním světovým vydavatelstvím Universal Music. “Co jsem vyšel z vězení, potkává mě jeden zázrak za druhým,” říká hluboce věřící mladý muž s kozí bradkou a bílou čapkou na hlavě. “Prosil jsem v modlitbách boha o lásku a dostal jsem ji,” prohlašuje.

Ve vězení prý našel cestu ke svým židovským kořenům. Musel si tam však prožít těžké časy: “Dávali mi vepřové a říkali: tady, to je košer.” Dnes rapper pravidelně chodí na schůzky s ortodoxními rabíny a studuje náboženství.

Shyne i nadále věří v optimistickou budoucnost. 5. dubna vyjdou jeho dvě nová alba – Gengland a Messiah. Zároveň plánuje světové turné, které má začít v Londýně a vést přes Evropu, Afriku, Asii a Austrálii až do Ameriky. V dubnu se pak chce vrátit do Jeruzaléma kvůli židovským svátkům pesach.

Podle Shynea je velmi špatné glorifikovat život na ulici, jak to dělají někteří rappeři ve svých písních.  “To je velmi nebezpečné pro děti,” uvádí zpěvák. Jeho největším vzorem je Bob Marley. “Bob Marley prodal 100 milionů desek – bez jediné nadávky.” “Nový” Shyne chce také hip hop dělat bez nadávek.

Shyne nyní žije velmi otevřeným a luxusním životem beze studu. Libuje si v luxusníxh limuzínách a létá soukromými tryskáči. “Doufám, že jednoho dne budu mít vlastní kosmickou loď,” říká neskromně. Podle jeho názoru však žádný rozpor mezi jeho životním stylem a skromností ultraortodoxních židů není. “Pocházíme přece z rodové linie králů, proč bychom se tedy měli oblékat do hadrů?” ptá se rapper.

Autor: redakce Shekel.cz

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Demolice v Jeruzalémě znemožnila dle Palestinců obnovu rozhovorů

Další článek

Vzdelávanie manažerov je IN