Zdroj: novinky.cz

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg dnes jednal v Jeruzalémě se svým protějškem Avigdorem Liebermanem. Tématem jednání bylo hlavně posilování hospodářských, vědeckých a kulturních vztahů a také blízkovýchodní mírový proces.

Karel Schwarzenberg také svého kolegu informoval o vývoji v Evropské unii.

Zároveň uvedl, že hospodářské vztahy mezi oběma zeměmi se i nadále vyvíjeji dobrým směrem. Za další jejich prohlubování bude dnes ministr usilovat i na recepci česko-izraelské a izraelsko-české obchodní komory v Tel Avivu.

Podle něj má Izrael zájem na dalším prohlubování vědeckých a kulturních vzrahů s Českou republikou. “Budeme pracovat na tom, aby se mezi vědeckými ústavy zde a vědeckými ústavy, vysokými školami a akademií (věd) u nás spolupráce rozvíjela,” řekl Schwarzenberg.

Dále vyjádřil zájem na tom, aby se na vyšší úroveň postavily vztahy mezi Evropskou unií a Izraelem. Toto bylo jedním z cílů loňského předsednictví České republiky Evropské unii. “Bohužel to poněkud usnulo,” konstatoval dnes šéf české diplomacie.

Dalším tématem schůzky byla situace blízkém východě. Schwarzenberg uvedl, že jeho izraelský protějšek hodlá předložit návrh prozatimní mírové dohody mezi Palestinou a Izraelem. Tento návrh počítá s tím, že Palestina dostane pro svůj budoucí stát zhruba 45 až 50 procent území západního břehu Jordánu. To je však velmi hluboko pod požadavky palestinské samosprávy.

Podle Schwarzenberga Lieberman momentálně nevidí možnost definitivního řešení a usiluje tedy o jakési “meziřešení, které by snad umožňovalo pokrok”. Sám Schwarzenberg však naznačil, že prozatimním řešením příliš nevěří. Také palestinská strana podobnou dohodu odmítá.

Ze zdrojů z izraelského ministerstva zahraničí vyplývá, že Liebermanův návrh má být „preventivním úderem“ proti dalším uznáváním palestinského státu. Ten v poslední době uznalo několik latinskoamerických zemí včetně Brazílie a Argentiny.

Během schůzky se Schwarzenberg ani Lieberman nevyjadřovali ke spekulacím o tajné schůzce mezi zástupci Mossadu a zástupci radikálního hnutí Hamas, která se měla uskutečnit v Praze. “Kdyby se to uskutečnilo, tak by to bylo tak utajené, že se o tom nikdo nedozví,” řekl Schwarzenberg.

V pondělí se Schwarzenberg setká také s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Český ministr s ním chce jednat například o jeho postojích v rozhovorech s Palestinci a také o roli Spojených států a Evropské unie v této otázce.

Mírové rozhovory mezi Izraelem a Palestinou totiž loni v září uvízly na mrtvém bodě kvůli tomu, že Izrael povolil výstavbu v židovských osadách na západním břehu Jordánu, což se nelíbilo palestinské straně.

Autor: redakce Shekel.cz

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Božský, nebo lidský původ Bible?

Další článek

Objevily se dokumenty poukazující na velké ústupky Palestinců