Zdroj: Shekel

Zřejmě je z událostí, které se v poslední době odehrávají v Řecku v souvislosti s ekonomickou situací v této zemi, již patrné,

že to nedopadne dobře a tato krásná země brzy tvrdě dorazí na samotné dno, na němž zůstane nehybně ležet…

V tuto chvíli to vypadá, že nepomohou ani miliardy eur schválené EU a Mezinárodního měnového fondu. Zatím není jisté, jestli řeckým parlamentem bez problémů projdou nutné škrty ve státním rozpočtu, kterými si země eurozóny finanční pomoc podmiňují. Zdá se, že vše, co se v Řecku odehrává, již není ani zdaleka jenom otázkou peněz.

Kromě jiného je nutné sledovat také to, co se děje přímo v ulicích Řecka a jaký má špatná ekonomická situace dopad na celkové fungování země a psychiku jeho obyvatel. Lidé jsou v ulicích stále ve větším počtu, nepracují, protestují, bojují a především se bojí o svoji budoucnost. Omezeně či vůbec nefungují mnohé firmy, úřady, banky, obchody a služby. Zoufalí lidé v ulicích demolují vše, co jim přijde pod ruku. Do výloh bank, obchodů a na hlavy policistů dopadají zápalné láhve a dlažební kostky. Země spěje nezadržitelně a jakýmsi samospádem k totálnímu kolapsu.

Je naprosto lichá představa, že se situaci podaří výrazně zmírnit či změnit do začátku letní turistické sezóny, jak se snaží především zástupci cestovních kanceláří své klienty přesvědčit. Z toho důvodu zájezdy do Řecka nezlevňují a zaplacené zájezdy není možné v tuto chvíli ani jednostranně odstoupit od cestovní smlouvy bez uhrazení storno poplatku. V zemi zatím nebyl vyhlášený stav nebezpečí a nouze. Přesto však například české ministerstvo zahraničí upozorňuje na fakt, že v létě nemusí v Řecku fungovat v plné míře doprava či mohou být omezeny některé služby. Jisté je, že Řecko tohle léto potřebuje a bylo by pro něj nejlepší, aby se krize turistiky vůbec nedotkla. Ovšem já osobně bych v létě do této země se svojí rodinou určitě nejel a pokud bych měl už dovolenou zaplacenou, zrušil bych jí i za cenu zaplacení storno poplatku.

Na druhou stranu by nebylo špatné, kdyby se Evropská unie v rámci plánované finanční podpory cestování rozhodla přispět či plně uhradit všem politikům ze zemí EU povinnou několikadenní exkurzi právě do Řecka ve stylu kurzu zážitkové pedagogiky. Každý politik by na tuto netradiční dovolenou odjel pouze se svým spacákem a karimatkou.

V rámci pobytu by nebylo nikdy do poslední chvíle jisté ani místo pobytu, natož přenocování. Účastníci by byli odvezeni do centra hlavního města, kde by měli možnost na vlastní oči spatřit, jak vypadá země v krizi a na pokraji bankrotu. Po svém návratu domů by pak mohli přehodnotit své působení v politice a pod dojmem zprostředkovaného zážitku začít konat ty správné kroky směřující k ekonomické stabilitě a vyrovnaným rozpočtům. To by mohlo ve svém důsledku pomoci nám všem, kteří máme reálné obavy z toho, že by se něco podobného jako v Řecku mohlo časem odehrávat mnohem blíže našich hranic, nebo přímo u nás či dokonce v rámci celé Evropy.

Autor: Jaroslav Kysilko

Přečtěte si také od autora: Kdy koupit Euro na letní dovolenou?

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Opravdu mohou za krizi banky a bohatí?

Další článek

Dovolená v Řecku bude lukrativní