Zdroj: Shekel

To je oblíbená teorie. Hlavně předvolební tahák socialistů. Ale vezměme to konkrétně. Vše začalo v USA tzv. hypoteční krizí. Banky dávaly hypotéky kdekomu a ani moc nezkoumaly jeho schopnost splácet.

Z těch hypoték se pak velká část nesplatila a vše jelo jako domeček z karet. V tomto případě lze mít za zlé bankéřům, že si to pořádně neprověřovali a svými špatnými manažerskými schopnostmi selhali. Ale kolik lidí mělo neoprávněně hypotéky? Kolik lidí si postavilo domečky, byť na to neměli? Kolik lidí využilo situaci a tedy si to užilo za cizí peníze? Tady ty počty budou asi mnohořádově vyšší. Takže opravdu za prvopočátek mohou jen bankéři?

Pojďme k nám. Krize na nás dopadla, nebo ještě dopadne hůře proto, že prostě nemáme rozpočtové rezervy. V dobách hospodářského růstu jsme místo spoření jen zvyšovali schodky rozpočtů. Mohou za to zase jen politici? Tak si vezměte ruku na srdce – kdo z vás si nechává vyplácet například příspěvek ke stavebnímu spoření? To považuji za vysoce nesystémovou věc. Kolik z vás stávkovalo, nebo aspoň podporovalo stávkující, když se měly snižovat platy ve státním sektoru? Kolik z vás si nenechá sáhnout na zaměstnanecké výhody? Kolik z vás je proti zvyšování věku odchodu do důchodu? A nakonec si vezměme jak velká část národa odmítá symbolický poplatek 30 Kč u doktora. To vše jsou malé částky, ale v součtu dělají miliardy. Nějaký díl tu mají i tunely a rozkrádačky, ale v poměru ke státním financím je to bezvýznamná částka. To jen socialisti rádi tímto důvodem zakrývají svou neschopnost. Takže opravdu mohou za zadlužování rozpočtu jen politici? Můžeme za to všichni. Nejen výše popsanými částkami, ale i tím, že jsme je zvolili a následně tím, že jsme jim nechávali ty věci projít. A bude zřejmě ještě hůř.

Takže nežehrejme jen na ty nahoře, ale zamysleme se i nad sebou. Začnu u sebe. Přiznám se, že používám výhody státního příspěvku u stavebního spoření. Ale vůbec bych neprotestoval, kdyby to stát zrušil.

Dokážu si představit jednotnou sazbu DPH, i když to celkově povede ke zvýšení cen. To přežijeme. Zjednodušení účetnictví pro podnikatele se společnosti mockrát vrátí v podobě vyšší efektivnosti podnikatelského sektoru. A především při jednotné sazbě bez výjimek hodně, ale hodně ubude daňových úniků a machinací.

Jsem připraven se vzdát i komfortu dopravy po dálnicích a nových železničních tratích. Když prostě nejsou peníze, nelze investovat. To asi chápe každý. A zase se ušetří hlavně na předražených zakázkách. A dalo by se pokračovat dál.

Ale za veškeré problémy mohou politici jen do té míry, že vyhověli společenské poptávce po radostném životu na dluh. A my všichni jsme si poslední léta užívali víc, než co jsme vyprodukovali. To je bohužel slabost demokracie. Chybí nám vůdčí osobnosti, které by dokázaly na vzdor většině národu vysvětlit a následně provést nutné ekonomické věci.

Autor: Tomáš Flaška

Přečtěte si také od autora: Škoda Fabia v exkluzivitě

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Zatracení židi !!

Další článek

Řecko klesá nezadržitelně ke dnu