Zdroj: ekonomika.idnes.cz

Před zpochyňováním holokaustu dnes v Praze varoval premiér Petr Nečas.

Stalo se tak na setkání v Senátu, které se konalo u příležitosti Dne památky obětí holokaustu a předcházení zločinům proti lidskosti. Premiér dále uvedl, že považuje za nebezpečné překrucování dějin. To může nakonec vést k tomu, že lidé zapomenou to, co již pochopili.

“Popírání holokaustu se stalo opravdovým průmyslem dnešní doby syceným současnými politickými konflikty v některých částech světa. To je dnešní zlo, které je přímým pokračováním zla včerejšího,” řekl premiér před účastníky setkání. Toho se zúčastnili například zástupci Federace židovských obcí, zástupci Romů, lidé, kteří přežili holokaust, či politici.

Díky holokaustu společnost podle Nečase nehlédla na “samé dno kolektivních bestiálních pudů” a pochopila,  jak totalitní režimy pracují s banalitou zla a jak z občanů dělají “poslušná kolečka smrtícího stroje”. Lidé, kteří dnes popírají hrůzy cíleného vyvražďování Židů chtějí podle Nečase vyvolat nenávist a umožnit tak druhý průchod barbarství. “Naší povinností je nedovolit, aby v tom uspěli,” zdůraznil premiér.

Den památky obětí holokaustu připadá na den, kdy došlo k osvobození nacistického vyhlazovacího tábora Osvětim, který se nacházel na jihu Polska. Tato událost se stala před 66 lety. Během holokaustu za druhé světové války zemřelo v Osvětimi 1,1 milionu lidí převážně židovského původu. Osvětimí také prošlo zhruba 50.000 československých vězňů, z kterých přežilo pouhých 6000.

Jednou z vězeňkyň v Terezíně a Osvětimi-Březince je i Zuzana Růžičková. Podle ní je velice důležité holokaust neustále připomínat. Nacistické hrůzy prý byly natolik nevýslovné, nelidské a ďábelsky cynické, že se tomu lidský rozum zdráhá uvěřit. “Toto jde pak snadno zneužít, protože bychom rádi věřili, že takové věci možné nejsou, že se nikdy nestaly, že je to přehnané,” řekla Růžičková.

Na setkání se hovořilo i o vyhlazování Romů za druhé světové války. “V naší komunitě, stejně tak jako v židovské, neexistuje rodina, v které by rukou nacistů a jejich poskoků většina blízkých nezahynula,” uvedl Čeněk Růžička, předseda výboru pro odškodnění romského holokaustu.

Ten také uvedl, že má strach z nárůstu rasismu. “V posledních letech jsme svědky nárůstu různých forem antisemitismu. A je neskonale dobře, že vzhledem k holokaustu na to mezinárodní politika ostře reaguje. V případě anticikánismu je tomu bohužel jinak,” prohlásil. Podle něj za tím stojí hlavně nízké povědomí o zločinech spáchaných v minulosti na Romech. Růžička také ostře odsoudil současné rasistické útoky na Romy a také kontroverzní výroky některých politiků.

Setkání u příležitosti Dne připomínajícího holokaust se uskutečnilo v Senátu již pošesté. “K vítězství zla stačí, aby dobří lidé nic nedělali, a to se vztahuje jak k holokaustu, tak i k současnému postoji k terorismu. Nezapomeňme na to,” řekl spoluorganizátor a místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

Autor: redakce Shekel.cz

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Soutěž o víkendový pobyt

Další článek

Moudrost – (Náhrdelník 5)